Naar het eind van de Amazone – Parbode Sneak Peek
Nog nooit waren de bedreigingen voor de Amazone zo ernstig en de vooruitzichten zo donker. Tienduizenden branden laaien overal op in de droge tijd. Grootschalige exploitatie neemt hand over hand toe, gesteund door de overheden. De vraag dringt zich op of er nog toekomst is voor het grootste regenwoud op Aarde.
Tekst Pitou van Dijck
De jaarlijkse branden in de Amazone zijn vooral het werk van veeboeren en plantage-eigenaren. Zij steken het bos en de savanne in brand om hun arsenaal aan weidegronden en sojavelden uit te breiden. Ook kleine boeren branden bos af wanneer hun land na een aantal jaren uitgeput raakt. Houthandelaren met mobiele zaagmachines selecteren de beste boomstammen en verzagen die tot planken. Dan hebben we het nog niet eens over de vergiftiging van de rivieren en de oevers door olie- en goudexploitatie.
Overheden ondersteunen deze exploitatie van het Amazonegebied door jaarlijks duizenden kilometers weg aan te leggen. Vroeger waren dat bijna altijd onverharde wegen die in de regentijd nauwelijks berijdbaar waren. Maar de moderne wegen zijn breed en verhard. Daarover vervoeren trucks met aanhangers soja, verzaagde hout en ingevroren vlees naar de grote steden en zeehavens. Er zijn inmiddels honderden stuwmeren aangelegd die enorme oppervlakten onder water zetten voor de levering van energie. Zo verandert het grootste bos op Aarde razendsnel in een productieplatform voor wereldmarkten.
De gevolgen van al deze activiteiten zijn maar al te goed zichtbaar op satellietfoto’s of met het blote oog, voor degene die het uitgestrekte gebied intrekt met een four-wheel drive om erachter te komen wat daar gaande is. De aantasting van de Amazone is niet alleen een probleem voor de lokale bewoners, die de schadelijke gevolgen van ontbossing, verlies aan biodiversiteit en verdroging aan den lijve ervaren. Want wat daar gebeurt raakt ons allemaal, waar ook ter wereld. Het woud speelt immers een belangrijke rol in de regulering van het klimaat op Aarde. Ontbossing en bosbranden leiden tot een massale uitstoot van broeikasgassen. Op de uitgekapte weidevelden grazen vervolgens koeien die methaangas produceren dat nog vele malen schadelijker is voor ons milieu dan CO2.
Lees het hele artikel in het februarinummer van Parbode