NCT-coördinator Naomi Chan-Imanuel: Drijvende kracht achter de COVID-19-vaccinaties – Parbode Sneak Peek
Ze is sinds de coronapandemie op 13 maart 2020 in Suriname haar intrede deed een bekend gezicht in ons land. Naast haar eigen huisartsenpraktijk draait ze fulltime mee als coördinator van het Nationaal Coördinatie Team COVID-19-vaccinatie (NCT). In het COVID-19 Journaal legt ze haarfijn uit over de do’s-and-don’ts in het vaccinatiebeleid. Daarnaast richtte zij onder leiding van de Rotary samen met een team de BOG-hotline 178 op waar 24 uur per dag talloze telefoontjes binnenkomen. Wie is deze duizendpoot in hart en nieren? Parbode in gesprek met arts Naomi Chan-Imanuel.
Tekst Arjen Stikvoort
Het is even puzzelen om tijd vrij te maken voor een interview. Want naast de ‘rush’ aan werk in deze piekende coronatijd, treedt Chan-Imanuel liever niet op de voorgrond. Daar het vaccinatieprogramma langzaam op gang kwam in februari en Suriname sterk afhankelijk is van de levering van vaccins van donerende landen en de COVAX Facility, is de NCT-coördinator blij met het plotselinge grote aanbod aan AstraZeneca-vaccins dat Nederland ter beschikking stelt. “De 700.000 vaccins zijn weliswaar toegezegd, maar nog niet in het land. We verwachten ze gespreid. Er komt eerst een partij van 90.000 en later nog eentje van 200.000. Over de rest is nog geen afstemming. We zijn eerst bezig de partijen weg te prikken die we uit India hebben gehad en die we van de COVAX Facility hebben gekregen. Maar ik kan zeggen dat het al heel goed gaat.” Chan-Imanuel zegt ook zeer tevreden te zijn met alle ontvangen vaccins uit Barbados, en de twee partijen van de COVAX Facility. Dat Suriname nu ineens ruim in zijn jasje zit wat betreft vaccins vergt een hele logistieke operatie, want elke partij vaccins heeft een andere houdbaarheidsdatum. Daarnaast moeten grote groepen mensen op verschillende locaties massaal worden gevaccineerd. “Het NCT bestaat uit tien leden en dit team maakt de plannen en zet alles uit met behulp van de richtlijnen gegeven door het ministerie van Volksgezondheid en de directeur van het BOG (Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, red.). Deze richtlijnen worden op advies van de TAC (Technische Adviescommissie, red.) aan het ministerie van Volksgezondheid gegeven. Er wordt gewerkt met een goedgekeurd vaccination deployment plan. Verder worden er trainingen verzorgd aan de artsen en prikkers opdat alles vlekkeloos kan verlopen. De voorraden worden bewaard op een temperatuur tussen de 2 en 8 graden Celcius in speciaal daarvoor bestemde koelcellen op het depot van het BOG. De planning is dusdanig gemaakt dat we binnen de houdbaarheidsdatum van de vaccins blijven. Tot nu toe is dat ons gelukt.”
Vaccinatiedrempel binnenland
Volgens Chan-Imanuel is de uitdaging groot om ook de binnenlandbewoners over de streep te trekken. Deze bevolkingsgroep hecht veel waarde aan de eigen geneeskrachtige middelen zoals osodresi.
Lees dit artikel verder in het augustusnummer van Parbode. Nu ook een digitaal abonnement mogelijk