Negotiatie en slavenhandel was noest beleid en onbesproken wandel! – Parbode Sneak Peek
‘Rochussen, wiens koopvlijt vroeg en spa, Met noest beleid en onbesproken wandel; het wilde Afrika en woest Amerika, doet krielen van zijn drukken slavenhandel’. Dit waren enkele versregels uit de huwelijkszang die het echtpaar Isaac Jacobus Rochussen en Esther Maria Hudig werd toegezongen ter gelegenheid van hun huwelijk op 3 september 1749 te Rotterdam.
Tekst Cynthia McLeod
Isaac Jacobus Rochussen en Herman van Coopstadt waren oprichters en eigenaar van het handelshuis Coopstadt en Rochussen dat in Rotterdam goed geld verdiende met slavenhandel en negotiatie (sluiten van leningen, handel drijven, red.) met Surinaamse plantages. De eigenaren hadden ook een familierelatie want Esther Hudig was het nichtje van Herman van Coopstadt. Het bedrijf had drie slavenschepen en maakte van 1745-1780 zeker 65 reizen van Afrika naar en van Suriname. Daarbij werden onder mensonterende omstandigheden zo’n 20.000 Afrikanen vervoerd, die in Suriname als slaaf werden verkocht, een kort, ellendig leven hadden van hard werken, veel zweepslagen en nauwelijks onderdak en voeding.
Behalve slavenschepen had dit handelshuis ook plantages in negotiatie. Dat was een systeem waarbij het handelshuis de directe zakenpartner was van de plantage en ervoor zorgde dat de eigenaar een lening kreeg van de bank met plantage(s) als onderpand. Alles wat de plantage nodig had, werd door het handelshuis gezonden en de plantageproducten gingen naar het handelshuis, dat voor verdere verkoop zorgde. Een handelshuis berekende 3 à 4 procent commissie en had doorgaans niet een, maar wel tien plantages of meer in negotiatie.
In het midden van de 18e eeuw waren in Suriname circa zevenhonderd plantages, waarvan de meeste in negotiatie waren met een handelshuis in Amsterdam, dat samen met de West-Indische Compagnie eigenaar was van de kolonie. De Directeuren van de Geoctroyeerde Sociëteit van Suriname, ‘De Heeren Negentien’, namen het er goed van en toonden gaarne hun rijkdom en luxe (Direkteurenkamer in Koninklijk Paleis op de Dam). Keek het Rotterdamse handelshuis Coopstadt en Rochussen misschien met jaloerse blikken en wilden zij een deel van deze negotiatie-koek? In ieder geval weerhield ‘onbesproken wandel’ ze er niet van om dit te proberen en hiervoor zelfs onder andermans duiven te schieten.
Vrije, zwarte en rijke Elisabeth Samson
In Suriname deed de vrije en zwarte Elisabeth Samson van zich spreken.
Lees verder in het novembernummer van Parbode, nu in de winkel
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Kijk op www.parbode.com/abonneren