Niets is te gek
We pakken steeds groter uit op kinderfeestjes
We klagen over de prijzen van de dagelijkse boodschappen bij omu sneysi en schreeuwen moord en brand als de brandstofprijzen een paar centen omhoog gaan. Maar als het om feesten gaat, kijken sommige mensen niet op een dubbeltje meer of minder. Het moet allemaal groter, mooier, beter. Het kind wil fun en krijgt dat ook.
“Bijna tienduizend srd”, zegt Lucille na enig aandringen, als haar wordt gevraagd wat het recente feestje van haar dochter die vijf jaar werd heeft gekost. Maar daar had ze dan ook wel wat voor. Kostuums voor de twintig kinderen die waren uitgenodigd, bakken met eten van Chi Min, clowns en een treintje.
“De kinderen die zijn gekomen kregen een afscheidspakketje met snoep en cadeau. Dat kostte zo’n honderd srd per kind. Ons dochtertje hebben we een gouden ketting en armband gegeven, samen 1.250 srd.” Overdreven vindt Lucille het redelijk exorbitante feest niet. “Vijf jaar is een belangrijke leeftijd, dus dat hebben we er graag voor over. Bovendien kunnen we het gemakkelijk missen, dus wat maakt dat nou uit. Verderop in onze straat wonen mensen die voor de tiende verjaardag van hun zoontje een bandje uit Nederland hebben laten overvliegen. Dus daarbij vergeleken hebben wij het op een bescheiden manier gedaan.” De tijd dat kinderen (en hun ouders) genoegen namen met een eenvoudig feestje, met spelletjes, snoepzakjes en door mama bereid eten, lijkt achter ons te liggen. Hoewel natuurlijk niet iedereen zo groots uitpakt als Lucille, lopen steeds meer Surinamers warm voor uitbundige feestjes voor hun kroost, in navolging van de trend die in andere landen, zoals de Verenigde Staten en Nederland, al jaren geleden is ingezet.
Gemakzucht
“In mijn tijd hadden we soms alleen maar een poppenkast, of gingen we paardrijden”, zegt Danitsja Willemsen. “Nu krijgen kinderen van nog geen vijf jaar levende tekenfilmfiguren over de vloer.” Willemsen kan het weten: ze is manager bij Play World, de grootste leverancier in Suriname als het gaat om feestartikelen- en benodigdheden. Ze is zelf ook verbaasd over de wensen die ze nu soms te horen krijgt. Willemsen: “Laatst hadden we een meisje dat vijf jaar werd en helemaal gek was van Cinderella. Twee weken van te voren moesten er door een Cinderella uitnodigingen worden uitgedeeld op de school en op het feest zelf waren er twee aanwezig die met alle gasten op de foto gingen.” Gemakzucht is volgens Willemsen een trend. “Er wordt heel veel geld besteed, en wat we niet hebben kunnen we tegenwoordig makkelijk bestellen.” Vandaar dat het ook geen probleem is om voor de bijna vijfjarige dame alles in Cinderella-stijl te geven. Van prinsessentafels tot een prinsessenbed. Willemsen: “Bij meisjes gaan de prinsessenthema’s heel erg hard, bij de jongens zijn superhelden heel erg populair.”
Betaalbaar
Glenn Ramsaray is manager van Kids Fun City. Bij zijn bedrijf kunnen kinderfeesten worden opgeleukt met springkussens, bioscoopschermen of zelfs dj’s: niets is te gek. Toch merkt Ramsaray dat heel veel mensen niet al te veel geld willen uitgeven. “Er wordt ons vaak gevraagd of we niet wat goedkoops hebben. Het moet betaalbaar zijn. Daarom is de klant altijd aan het aftasten waar hij het meeste kan krijgen voor het laagste bedrag.” Net als Danitsja Willemsen ziet ook Ramsaray een trend van steeds duurder wordende feesten. “Nu laten mensen zelfs de hele catering en stoelen organiseren.” Niets is dus te gek. “Mensen willen graag laten zien aan de buren wat ze hebben. Een feest moet zo groot zijn en zo mooi dat de kinderen er na weken nog over napraten op het schoolplein.” Toch denkt Ramsaray dat er ook andere oorzaken zijn dan alleen maar het indruk willen maken. “Ik denk dat er heel weinig plekken zijn waar kinderen lekker kunnen ravotten. Het enige wat kinderen hier aan attracties hebben, is Cindy’s Pretpark of een zwembad. Kinderen hebben heel weinig ruimte: op straat is het onveilig en het huis of het erf is vaak te klein. Er zijn simpelweg te weinig speelplekken in de stad.” Willemsen: “Mensen nemen simpelweg geen genoegen meer met primitieve dingen. Kinderen en hun ouders creëren een fantasiewereld voor zichzelf en als ze de mogelijkheid wordt geboden om die wereld binnenshuis te halen, maken ze daar maar al gretig gebruik van. Zo vinden kinderen het geweldig dat tekenfilmfiguren, of andere helden, op hun feest komen. Het voelt voor hen alsof er een ster op het feest is. Reken maar dat er dan nog wekenlang op school over nagepraat wordt. Het geeft een gevoel van status.” Themafeesten zijn inmiddels ook zoetjesaan in ons land populair aan het worden. Georganiseerd door (Amerikaanse) restaurantketens als Kentucky Fried Chicken, Burger King en Pizza Hut. Willemsen: “Een van de restaurants is in maart begonnen met de themafeesten en daar hebben we een Cinderella naartoe gestuurd. Ook Burger King heeft ons benaderd.” De wijze waarop we feest vieren, zit volgens Willemsen echter ook gewoon een beetje in onze cultuur. “Als je het mij vraagt, zijn het soms eerder de ouders die van het feest genieten dan de kinderen. Ze willen de ander graag overtreffen. Stel dat je iemand kent die op z’n feest drie activiteiten organiseert. Dan wil jij vijf activiteiten.”