Nieuwe technologie voorspelt ontbossing in Suriname – Parbode Sneak Peek
Tegenwoordig is ontbossing makkelijker vanuit de lucht dan van op de grond te monitoren. Met behulp van satellietbeelden ontwikkelen bedrijven en organisaties computerprogramma’s die ontbossing in Suriname op de voet volgen, en in sommige gevallen zelfs voorspellen. Maar voorspellen is niet hetzelfde als voorkomen. Ondanks duizenden ogen in de lucht, blijven twee benen op de grond noodzakelijk.
Door Zoë Deceuninck
Te voet of per korjaal legt Gilbert Koemaja kilometers af in de bossen van Suriname. Als ranger bij Amazon Conservation Team (ACT) Suriname, een niet-gouvernementele organisatie die zich inzet voor de bescherming van het Amazone-regenwoud, monitort Koemaja het leven in en rond zijn geboortedorp Apetina, in Zuid-Suriname. Hij controleert de waterkwaliteit, assisteert in de organisatie van dorpsactiviteiten en houdt een oogje in het zeil bij de illegale handel van beschermde diersoorten.
Onze supermarkt
Alle activiteiten staan in dienst van bosbehoud, want zonder bos kan de lokale gemeenschap niet overleven, legt Koemaja uit. “Het bos is onze supermarkt”, zegt hij aan de telefoon vanuit Apetina. “We leven in en met het bos. Of we nu een huis bouwen, een boot maken, eten of drinken, alles vinden we in het bos.”
Volgens officiële data is Suriname nog steeds voor 93 procent bedekt met bos. Daarmee is ons land het bosrijkste land ter wereld. Maar sinds 2012 is de ontbossing flink toegenomen, ziet ook Koemaja. De (illegale) goudsector is de grootste oorzaak van kaalkap in Suriname. Steeds meer garimpeiros, Braziliaanse (illegale) goudzoekers, vinden hun weg over de grens naar Suriname. Door het gebrek aan wegen en een tekort aan toezicht kunnen ze hier vrijwel ongestoord goud delven. Maar ook de houtkap, die gedomineerd wordt door Chinese bedrijven, laat sporen na.
“We zijn helemaal niet blij als buitenstaanders in ons leefgebied komen. Wanneer we ze erop aanspreken, zeggen ze dat ze toestemming hebben van de overheid. Wij kunnen niet altijd controleren of dat waar is. Een paar mensen uit onze gemeenschap hebben geen werk en willen er ook wat aan verdienen, maar de meerderheid vindt dat we het bos moeten behouden voor onze kleinkinderen”, zegt Koemaja.
Lees verder in het aprilnummer van de Parbode
Wilt u een (online) abonnement op Parbode Magazine nemen?
Kijk voor meer informatie op www.parbode.com/abonneren/