Nieuwe tempel moet frisse impuls geven
Tientallen volgelingen van het boeddhisme komen elke zondagochtend op de hoek van het Molenpad en de Afi Jabbastraat bijeen om te bidden. Hoewel het gebouw op het eerste gezicht niet doet denken aan een tempel, zijn de toegewijden blij dat ze een plekje hebben om regelmatig samen te komen.
Binnenkort – misschien deze maand al – haalt Stichting Boeddhisme Suriname (de organisatie bestaat sinds 2008) een monnik uit China. Er zijn ook plannen voor de bouw van een eigen boeddhistische tempel. Hero Lieuw, publiciteitsman van de stichting, is ervan verzekerd dat met de komst van de monnik en een gebedshuis het boeddhisme in Suriname zal opleven. Veel Chinezen, onder wie hijzelf, zullen terugkeren naar hun oorspronkelijk geloof. Lieuw is in Suriname geboren en als katholiek opgegroeid. Enkele jaren geleden is hij met Chrystal uit China getrouwd. Door haar is zijn interesse in het boeddhisme gegroeid. “Ik weet zeker dat mijn voorouders boeddhisten waren. Maar toen ze naar Suriname kwamen, was er geen mogelijkheid om het geloof hier te belijden. Ze zochten dus naar andere alternatieven. Vandaar dat we katholiek zijn geworden. Met de vestiging van het boeddhisme zullen ook andere Chinezen langzaam terugstromen naar het geloof.”
Attractie
“Verlichting is de belangrijkste boodschap van het boeddhisme”, meent Lieuw. “Iedereen moet ernaar streven om het goed te hebben, nu en later. Het leven bestaat uit het verleden, heden en de toekomst. Wat je nu doet, is belangrijk voor hoe je verdere leven eruit zal zien. Als boeddhist moet je behulpzaam zijn en alleen het positieve zien. Het belangrijkste doel is om naar het ultieme te gaan en bevrijd te zijn van alles.” Volgens Lieuw is de interesse voor het boeddhisme niet alleen onder Chinezen en Maleisiërs groot, maar ook andere groepen in Suriname hebben er belangstelling voor. Dit blijkt uit een landelijke peiling die de stichting vorig jaar hield in verband met de plannen voor de bouw van de tempel. “De tempel zal alle soorten Chinezen in Suriname bij elkaar brengen. Maar het zal niet alleen voor de Chinezen zijn. Iedereen mag er komen. De tempel kan ook als een toeristische attractie dienen, omdat er in de hele regio geen boeddhistische tempel staat. We hebben al toezeggingen voor ondersteuning van verschillende verenigingen en mensen, maar we kunnen pas beginnen aan de bouw van de tempel als de monnik er is. Hij is op de hoogte van de verschillende regels en principes, die nodig zijn om de tempel te bouwen. Bijvoorbeeld, dat er binnen de tempel een evenwicht moet zijn tussen aarde en lucht. De trein is al op de rails. Als de monnik komt, dan kan het rijden.” Intussen doen de volgelingen het met een minder representatieve locatie aan het Molenpad. Saokeung Ling, die enkele jaren geleden uit China is gekomen om het boeddhisme in Suriname te promoten, leidt voorlopig de diensten totdat de monnik er is.
Geen gevangenschap
De wekelijkse bijeenkomst bestaat uit gebed, offeringen en lezingen.
Bij de ingang van de gebedsruimte komen de Chinese klanken en de geur van wierook je tegemoet. Ook de kartonnen dozen met enkele schildpadden vallen meteen op. “Deze dieren laten we na de dienst los in het bos. Vandaag zijn het schildpadden, maar soms zijn het ook vogels, slangen of andere dieren. We kopen de dieren niet op, ze worden ons aangeboden. Het vrijlaten van de dieren symboliseert dat het boeddhisme geen gevangenschap tolereert”, legt Lieuw uit. In de gebedsruimte staat een altaar met boeddhabeelden, bloemen, fruit, water en kaarsen. Met hun knieën op kussens, reciteren de aanwezigen verschillende Chinese teksten uit een boek. Na de recitatie wordt er diep gebogen met het hoofd bijna op de vloer. Na de dienst worden de offeranders door de aanwezigen genuttigd. “Het boeddhisme promoot vegetarisme. Alles wat we offeren, is vegetarisch. Vlees mag hier niet worden gebruikt.”
Wereldwijd
Het boeddhisme ontstond in Noord-Oost India rond de vijfde eeuw vóór Christus. De grondlegger is Siddhartha Gautama, ook wel Boeddha (verlichte) genoemd. Het boeddhisme spreidde zich door de jaren heen uit naar Sri Lanka in het zuiden, Indonesië in het Oosten en China in het Noorden. In India stierf het geloof vermoedelijk uit door de mosliminvallen in de elfde eeuw. De laatste jaren heeft het boeddhisme zich wereldwijd verspreid. In Suriname is de stichting van Lieuw niet de enige organisatie die zich inzet voor vestiging van het boeddhisme. In 2002 richtte neuroloog Eric Kafiluddin de Stichting ter Bevordering van het Boeddhisme in Suriname op. Tijdens een religiënbeurs in het Flamboyant Park datzelfde jaar, peilde ook hij de grote belangstelling. Zelf is Kafiluddin sinds zijn studentenjaren geïnteresseerd in deze religie. “Ik ben op gegeven moment in de Zen richting gegaan, maar heb me later ook verdiept in de andere stromingen zoals Theravada (gericht op individuele verlossing) en de Mahayana (in collectief verband werken aan verlossing). Zen legt meer de nadruk op meditatie. Wat me erg boeide, waren de intrigerende paradoxale uitspraken.”
Door de Stichting ter Bevordering van het Boeddhisme in Suriname zijn vanaf 2002 verschillende bijeenkomsten georganiseerd en drie monniken naar Suriname gehaald. De eerste kwam uit Sri Lanka, de tweede uit Tibet en de derde uit Nederland. De afgelopen twee jaren heeft de stichting bijna geen activiteiten ontplooid. “Ik heb er weinig tijd voor en er zijn te weinig mensen die ver genoeg zijn om zelf dingen te organiseren.
Stromingen
Er is een kleine groep die zich een beetje individueel bezighoudt met de materie”, vertelt Kafiluddin. Net als Lieuw vindt Kafiluddin de aanwezigheid van een monnik belangrijk om het geloof te vestigen. “Monniken houden het boeddhisme in leven, maar het monnikschap gaat nu internationaal een beetje eruit. Je hebt mensen nodig die uit de monnikenwereld komen.” Kafiluddin probeert al een tijdje een monnik uit Taiwan naar Suriname te halen. “De organisaties in Taiwan zijn welgesteld en je hoeft geen extra kosten te maken. Ze doen al aan zendelingenwerk en sturen mensen erop uit. Ze hebben ook in Nederland verschillende tempels opgezet en een belangrijk voordeel is dat de monniken Engels spreken.” Maar tot nu toe zijn de pogingen tevergeefs geweest. Ook een tempel ziet Kafiluddin zeker zitten. “Met een tempel ben je van buiten herkenbaar. De tempel kan ook een plek worden waar boeddhisten van diverse stromingen bijeenkomen. Het boeddhisme heeft namelijk verschillende stromingen en niet elke vorm spreekt iedereen aan.”