Njang Switi
Bruine bonen met piccalilly
Oorsprong
Het is best bijzonder dat een oer-Hollands ingrediënt een belangrijk bestanddeel is van één van de bekendste Surinaamse gerechten. Toch valt het te verklaren: kolonisten brachten eeuwen geleden per schip de bruine bonen gedroogd naar Suriname, zodat ze af en toe nog van een Hollandse pot konden genieten. Tegenwoordig gebruiken we in de keuken vooral geconserveerde bonen uit blik of glas, alles geïmporteerd vanuit Nederland. Daar worden bruine bonen al eeuwen geteeld. Bonen zijn bovendien rijk aan eiwit, ijzer en vezels en daarom een belangrijke voedingsbron.
Er zijn tal van verschillende gerechten te bereiden met bruine bonen, in Suriname voegen we vooral kip of zoutvlees bij. Voor deze keer gebruiken we beiden, plus een toevoeging die niet geheel voor de hand ligt: piccalilly.
Benodigdheden (voor 4 personen)
1 blik of pot bruine bonen
1 pond kip
1 pond zoutvlees (zonder been)
1 ui
6 teentjes knoflook
3 eetlepels tomatenpuree
3 eetlepels piccalilly (zoetzuur)
1 eetlepel black soy
3 eetlepels spijsolie
3 bouillonblokjes
2 takjes soepgroente
1 rode peper
1 mespunt zwarte peper
Zout naar smaak
Bereidingswijze
Zoutvlees een half uur koken in water. Daarna in blokjes snijden. Kip lichtbruin in beetje olie bakken en eveneens in stukjes snijden, vervolgens zoutvlees toevoegen plus gesneden ui, knoflook, zwarte peper en bouillonblokjes. Na een paar minuten de tomatenpuree, black soy en piccalilly toevoegen. Het geheel goed mengen en roerend twee glazen water bijschenken en een hele rode peper in het mengsel zetten. Gedurende tien minuten laten sudderen, bruine bonen toevoegen. En als laatste soepgroenten plus zout naar smaak toevoegen. Nog een kwartiertje laten koken. Serveren met rijst.