Njang Switi
Sardienschijven
Oorsprong
Van alle eetbare vissoorten in de wereld zijn sardientjes ongetwijfeld het meest bekend. En waarschijnlijk ook het meest ingeblikt. Je kunt geen supermarkt binnenlopen of je ziet ze in allerlei soorten en maten tussen de blikwaren staan. Doorgaans in tomatensaus of olie. De sardien behoort tot de familie van de haring en komt voor in subtropische wateren, zowel zoet, zout als brak. Als ze niet voortijdig uit het water worden gevist, kunnen ze maximaal vijftien jaar worden.
Hun naam hebben ze te danken aan het Italiaanse eiland Sardinië, waar ze ooit zeer talrijk voorkwamen. Ook in Suriname is de sardien een gewilde gast op tafel; niet zelden in combinatie met wat verse groenten, liefst veel rode peper en natuurlijk rijst. Voor deze aflevering van Njang Switi is echter gekozen voor een minder bekende variant: de sardienschijf. Ze zijn eenvoudig te maken en laten zich smakelijk combineren met rijst of aardappelen en groenten. Ook als tussendoortje zijn ze niet te versmaden. De sardienschijven worden vooral op Caribische eilanden veel bereid en wijken per (ei)land nauwelijks van elkaar af voor wat betreft de ingrediënten.
Benodigdheden (voor circa 12 stuks)
1 groot blik sardien in tomatensaus
4 puntbroodjes
zout naar smaak
halve ui
zwarte peper
2 eieren
1 kopje melk
2 takjes soepgroenten
olie (om te bakken)
Bereidingswijze
Sardientjes heel fijn wrijven (graatjes niet verwijderen). Ook de broodjes fijnkruimelen. De twee eieren in een kopje loskloppen en wat zout en zwarte peper toevoegen, alsmede het verkruimelde brood en de melk. Het geheel goed roeren. De fijngesneden ui en de soepgroenten samen met de sardien lichtbruin bakken in een beetje olie. Dit vervolgens mengen met het broodmengsel. Van deze massa ronde schijven maken ter grootte van een hamburger. Bakken in hete olie tot ze goed bruin zijn. De sardienschijven zijn nu gereed om te worden opgediend.