Nonsens!
‘Graffiti is een moderne manier van stadsverfraaiing’
Het met kleurrijke teksten opvrolijken van kale muren kun je zien als stadsverfraaiing, maar modern is het niet. Al eeuwen schrijven volkeren boodschappen op muren van openbare plaatsen, lang voordat de moderne variant vijftig jaar geleden in de Verenigde Staten ontstond.
Het woord graffiti komt van het Italiaanse graffiato, dat ‘ingekrast’ betekent. Zo zijn in de oude Romeinse stad Pompei veel in muren gekerfde boodschappen teruggevonden. De 40.000 jaar oude rotstekeningen van de prehistorische mens kunnen gezien worden als de oudst bekende vorm van graffiti.
Ook de Surinaamse ‘graffiti’ is duizenden jaren ouder dan ‘Switi Rauw’. In Werehpai, bij Kwamalasamutu, werden veertien jaar geleden 313 in rotsen gekerfde tekeningen gevonden. Sommige bleken ongeveer 5000 jaar oud en Werehpai is daarmee de oudste vindplaats in Suriname.
Het moet veel werk zijn geweest om de figuren van soms wel 1.35 meter hoog uit de harde rotsen te kerven. Waarom de makers zoveel moeite deden en wat de tekeningen precies betekenen, is nog onduidelijk. Op dit moment wordt door archeoloog Aad Versteeg van het Surinaams Museum hard gewerkt aan het onderzoek. De resultaten van dit onderzoek en alle tekeningen zullen verschijnen in boekvorm.