NRCS-voorzitter Armand Zunder pleit voor herstelbetalingen – Parbode Sneak Peek
Armand Zunder (76) is voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS). Hij heeft onder andere economie aan de Universiteit van Amsterdam gestudeerd en publiceerde in 2010 een boek over herstelbetalingen waarin hij de netto contante waarde van de in Suriname verbouwde en in Nederland geïmporteerde producten op de plantages berekende. Hierdoor viel hij op bij landen uit het Caribisch gebied, die zich al jaren bezighielden met deze kwestie. In 2013 werd de discussie over reparaties actueel in het Caribisch gebied toen de staatshoofden en regeringsleiders van de Caricom deze kwestie op hun agenda plaatsten.
Tekst Natalie Blagrove
Reparaties vanwege driehonderd jaar, generatieslang onder dwang, bloed, zweet en tranen en zonder betaling werken door de tot slaafgemaakte mensen, is een actueel onderwerp. In Suriname waren er alleen al in het midden van de achttiende eeuw ongeveer 650 goed draaiende plantages, die onder andere suiker, koffie, cacao en katoen produceerden. NRCS-voorzitter Armand Zunder rekende uit wat bijvoorbeeld suiker toentertijd kostte en bracht de prijs naar de prijs van deze tijd. Vier jaar lang dook hij in archieven in binnen- en buitenland en toonde aan dat er goede winsten zijn gemaakt tijdens de periode van de trans-Atlantische slavernij.
Hij legt uit wat zijn motivatie is geweest voor het schrijven over herstelbetalingen. “Ik hoorde vaker dat men al jaren in het Caribisch gebied bezig is met eerherstel en herstelbetalingen. Engeland bijvoorbeeld, had rijkskoloniën die ook herstelbetaling willen, dus niet alleen Suriname is ermee bezig. Bovendien werd in Nederland verklaard dat de kolonie Suriname het moederland geen tot nauwelijks winsten had opgeleverd. Ik ben met cijfers aan de slag gegaan en heb het tegendeel bewezen.”
Lees dit artikel verder in het februarinummer van Parbode, nu in de winkel
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Klik op www.parbode.com/abonneren