Olie in Guyana: de meeste dromen zijn bedrog – Parbode Sneak Peek
De taxichauffeur in Guyana droomt luidop van gratis onderwijs en goedkope gezondheidszorg. Een havenarbeider raakt niet uitgesproken over het recent geopende winkelcentrum, voorzien van ‘een cinema, automatische schuifdeuren én een roltrap’. De recente olievondsten voor de kust van buurland Guyana, omschreven als een van de grootste ontdekkingen van het afgelopen decennia, doen haar inwoners dagdromen over een rooskleurige toekomst. De werkelijkheid ziet er grijs uit.
Door Zoë Deceuninck
Volgens Christopher Ram, accountant en advocaat in Guyana, zal zijn land volgend jaar maar 250 miljoen US-dollar uit de olie-industrie op zijn rekening kunnen schrijven, een gigantisch verschil vergeleken met de 6 miljard US-dollar (60 procent van de winst van de oliemaatschappijen, red.) die het volk wordt beloofd. “Mensen verkijken zich op de toekomst, omdat de details voor hen worden achtergehouden. De inkomsten voor Guyana worden zwaar overdreven. De werkelijkheid is grijs, heel grijs”, waarschuwt Ram.
Dutch disease
Door het bindend contract dat de Guyanese overheid met de oliemaatschappijen sloot, krijgt Guyana in de komende drie jaar slechts 14,25 procent van de totale omzet van de oliemaatschappijen, want ook de productiekosten moet Guyana eerst nog terugbetalen. “Gekeken naar de gepubliceerde cijfers zullen we pas in 2027 van 5 miljard US-dollar aan inkomsten kunnen spreken”, zegt Ram, die benadrukt dat de toekomstige inkomsten voor Guyana afhankelijk zijn van de schommelende olieprijzen en de totale productiekosten van ExxonMobil, die Guyana eerst nog moet terugbetalen. “De oliemaatschappijen zijn de enigen die optimaal profiteren van onze gigantische voorraden. Ook in Guyana zal er geld vloeien, maar met betere onderhandelingen zou er drie keer zoveel geld vloeien. Guyana had geen ervaring in de olie-industrie en dus ook geen idee van de waarde waarover werd onderhandeld. ExxonMobil heeft hier gretig misbruik van gemaakt”, benadrukt Ram.
Toch is 5 miljard US-dollar veel geld voor een land als Guyana, dat met een bruto binnenlands product (bbp) van 3,4 miljard US-dollar in 2016 tot de armste landen van Zuid-Amerika werd gerekend. Naar verwachting zal het bbp tegen 2025 oplopen tot 13 miljard US-dollar. Guyana’s grootste zorg is hoe het deze inkomsten zal besteden. Nog voor de eerste olievaten van de band rollen is er al sprake van grootschalige corruptie en mismanagement.
Het hele artikel lees je in de novembereditie van Parbode.