Oliedollars zullen ons probleem niet oplossen – Parbode Sneak Peek
De Wet Spaar- en Stabilisatiefonds zal de komende jaren een belangrijke rol spelen in het financieel huishouden van de overheid. Dit is het fonds waar een deel van de oliedollars moet worden bewaard voor de toekomst. Maar daarvoor moet eerst nog een aantal zaken in orde worden gemaakt. Karel Eckhorst, voorzitter van het fonds, werd begin augustus uitgenodigd door Projekta, een organisatie voor Vrouwen en Ontwikkeling, voor een discussieavond over het fonds. Parbode was erbij.
Door Zoë Deceuninck
‘We hebben twee jaar (in 2012 en 2013, red.) gediscussieerd over de inhoud van de wet. Dat heeft mij geleerd dat er altijd een spanningsveld is tussen wat technisch goed lijkt en politiek haalbaar is’. Zo begint Karel Eckhorst, voorzitter van het Spaar- en Stabiliteitsfonds Suriname (SSFS), zijn presentatie over het fonds. Eckhorst, ook bekend als adviseur van Suriname in de Executive Board van zowel het Internationaal Monetair Fonds (IMF) als de Wereldbank, spreekt daarmee direct de grootste zorg uit van het aanwezige publiek: hoe maak je het SSFS weerbaar tegen partijpolitiek?
Het voorstel: de regering mag haar eigen budget voor minerale inkomsten niet maken, moet bij wet verplicht worden elk jaar te storten in het fonds en overheidsambtenaren moeten worden uitgesloten van zitting in het bestuur. Deze zaken zijn echter (nog) niet geregeld in de wet.
Lees dit artikel verder in het oktobernummer van Parbode, nu in de winkel te koop
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Klik op www.parbode.com/abonneren