Onbegrensde mogelijkheden toerisme Guyana-Suriname
Toerisme staat in Suriname in de kinderschoenen, net als in buurland Guyana. Maar een goede samenwerking biedt enorm veel mogelijkheden. Nu de neuzen dezelfde kant op staan, zou het een kwestie van tijd moeten zijn voordat toerisme in de Guyana’s floreert. Parbode nam een kijkje in ons westerbuurland en sprak met Guyanese en Surinaamse toerisme-autoriteiten.
Het is een val van 225 meter die je ziet als je bij de Kaieteur Falls in Guyana naar beneden kijkt. Met een oorverdovend lawaai donderen er elke seconde duizenden liters water de diepte in, waarna het water zijn weg vindt in een kronkelende rivier, die door de eeuwen heen een baan heeft geslepen door de groene bergen van Potaro-Siparuni, een van de tien regio’s in Guyana, grenzend aan Brazilië. Er staat geen hek voor de rots; één gladde valpartij en het kan over zijn. De toeristen die hier komen, worden ingevlogen vanuit de Guyanese hoofdstad Georgetown, maar de auteur van dit stuk waagde de tocht over land. Goudzoekersdorpjes, watervallen en wegen rood van het bauxiet: overeenkomsten genoeg met Suriname. Maar over land naar de Kaieteur Falls betekent ook: alles zelf uitzoeken, want op toeristisch gebied zijn er geen faciliteiten.
De Kaieteur Falls worden wel de hoogste single drop watervallen ter wereld genoemd, maar in vergelijking met de Canadese Niagara Falls zijn de toeristenaantallen veel minder. Het is het verhaal van heel Guyana. Maar ook van Suriname. De meest bijzondere plekken, de minst hoge toeristenaantallen. Ondanks de mogelijkheden, zeker op het gebied van natuur, heeft toerisme in de Guyana’s bij lange na nog niet de hoogte bereikt die het zou kunnen bereiken, menen ook de experts. In Guyana is de expert Donald Sinclair, Director General op het Guyanese ministerie van Toerisme. Hij zet de toerismesector in zijn land uiteen tegenover Parbode. “In essentie gaat het in Guyana allemaal om de natuur. Qua toerisme richten we ons op de Verenigde Staten, Canada en Europa vanwege onze voertaal, maar het zijn vooral overzeese Guyanezen die familie…
Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.