Onderhoud pijporgels kost veel geld
Weelderige orgelklanken vullen de Maarten Lutherkerk. Bach, Mozart en Beethoven; de klassieke muziek uit het 180 jaar oude pijporgel is een ware streling voor het oor. Zelfs een muzikale leek merkt een duidelijk verschil tussen een orgel en zijn digitale tegenhanger. Hier is het geen elektriciteit, maar lucht die binnenin de pijpenkast nieuwe klanken tot leven brengt. Een uniek stukje klinkend erfgoed waar ons land trots op mag zijn.
Achter het orgel zit Peter den Ouden, orgelvirtuoos en Nederlands muziekdocent, die al veel voor de Surinaamse muziekwereld betekend heeft. Als medeoprichter en docent aan het conservatorium leverde hij een belangrijke bijdrage aan de muziekeducatie in ons land. Met gesloten ogen bespeelt hij het prachtige pijporgel, dat hij koste wat kost wil bewaren. “Je kunt een historisch pijporgel vergelijken met een liveconcert en een digitaal orgel met een cd. Waar een elektrisch orgel veel verfijnder klinkt, net als een cd, leven de klanken bij het pijporgel. Het publiek is betrokken, voelt de muziek en kan een prachtig orgel aanschouwen. Zoiets is van onschatbare waarde.”
Met zijn 28e bezoek aan Suriname wil Den Ouden de pijporgelcultuur een boost geven en de restauratie ervan op gang brengen: “Suriname beschikt over acht waardevolle pijporgels die met kleine ingrepen weer bespeelbaar zijn. Maar de minste restauratie kost al snel handenvol geld. Van rond de zesduizend euro voor het pijporgel van de Morgensterkerk tot 450.000 euro om het imposante orgel van de basiliek te herstellen. Zulke bedragen inzamelen vraagt meer tijd dan de restauratie zelf.”
Verder lezen? Dat kan in de Parbode van april. Nu in de winkel!