Ondernemer aan het woord
Leila Frangie
General manager van Phoenicia Suite and Lounge
Praat je over economische ontwikkeling, dan praat je vooral over ondernemers met durf. Parbode laat ze aan het woord. Deze maand: Leila Frangie, general manager van Phoenicia Suite and Lounge.
In de binnenstad van Paramaribo staat Phoenicia Suite and Lounge. Het horecabedrijf is gevestigd in het bekende Family Storegebouw dat door de L-vorm zowel op de Keizerstraat als de Zwartenhovenbrugstraat uitkomt. De originele winkel bestaat nog, maar in een kleinere opzet. Voorbij de lobby zijn enkele units, die ook deel van het hotel zijn, met bijouterieën en kleding voor dames en heren. Het textielgedeelte is na de brand van 26 januari 2008, niet heropend.
De naam Phoenicia is afkomstig uit een gebied waar zich onder meer landen als Libanon bevinden. De Phoeniciërs waren een handelsvolk. De eigenaar van de zaak is de familie Frangie bij wie het zakendoen door de aders stroomt. De naam roept ook associaties op met de legendarische Phoenix die opstijgt uit zijn eigen as en verjongd verder leeft. En dat is heel toepasselijk, want bij de brand meer dan twee jaar geleden ging de totale binnenkant van de toenmalige Family Store volledig verloren.
Antoine Frangie is de initiatiefnemer van het bedrijf en vader van Leila Frangie, de general manager. “Na de brand zijn wij afgestapt van de grote winkelzaak naar dit hotelrestaurant, omdat wij veel klanten zijn kwijtgeraakt; het zou niet meer voordelig zijn om met de winkel door te gaan”, zegt Leila Frangie. “Wij hebben opgemerkt dat Surinamers van variatie houden als het gaat om uitgaan en eten. In het verleden vroegen buitenlanders ons vaak waar zij Libanese gerechten konden kopen. Wij kwamen hierdoor op het idee om met deze zaak te beginnen.
Als ondernemer moet je van alle markten thuis zijn, daarom was het niet moeilijk om af te stappen van een textielzaak naar een hotelrestaurant.”
Met deze horecazaak wil de familie Frangie ook de Libanese cultuur op de kaart brengen. “Libanezen maken ook deel uit van de Surinaamse samenleving en dat mag best meer bekendheid krijgen. Het restaurant is de handigste en meest toegankelijke manier om dit te bereiken, want Surinamers houden van eten. Bij Phoenicia Suit and Lounge mag een ieder langs lopen, om er iets te nuttigen. Maar ook als je een dag of een weekend eruit wil is het geschikt. Dit is een ‘familie ding’ en voor dat concept is opzettelijk gekozen”, zegt Frangie.
Het restaurant is geopend op 16 juli vorig jaar. Het gebouw ziet er van binnen apart en buitenlands uit. Er kunnen ongeveer honderd mensen dineren en het is mogelijk de plek af te huren voor feestjes en evenementen. Was het kiezen voor een eetgelegenheid als nieuwe investering wel een goed idee? Er zijn toch al genoeg in Paramaribo en omstreken? Volgens Frangie is de zaak anders dan andere. “Wat ons uniek maakt zijn onze pizza’s, sandwiches, mezza’s, salades en de specials van de dag. Alles is op zijn Libanees. Er komen vooral in de avonduren veel Surinamers die het eten willen uittesten. Mijn vader is een Libanees en kent de gerechten. Wij zijn halve Libanezen maar hebben de cultuur niet verwaarloosd.”
Het restaurant wordt beheerd door drie chef-koks uit Libanon en er is ook lokaal personeel in dienst. De chef-koks communiceren in het Engels met de Surinamers en dragen hun kennis over. Ook op deze wijze wordt de missie om de Libanese cultuur ingang te doen vinden dus bereikt.
Frangie vertelt dat kruiden en bepaalde producten zoals gedroogde specerijen uit Libanon worden gehaald. Verder worden er uitsluitend verse Surinaamse groenten gebruikt. Afwisseling is van belang en de general manager zegt dat er steeds andere gerechten worden geïntroduceerd om nieuwe en terugkerende gasten te verrassen. Wat is het typerende van de Libanese keuken? Frangie legt dat graag uit.”
Het typische van Libanees eten is dat de gerechten een overvloed aan zetmeel, groenten, fruit, verse vis en schaal- en schelpdieren bevatten; dierlijke vetten worden zuinig verbruikt. Pluimvee wordt vaker gegeten dan rood vlees. In het Libanees kustgebied wordt vooral lam gegeten en in de berggebieden geitenvlees. Er worden grote hoeveelheden knoflook en olijfolie gebruikt om het vlees te kruiden en citroensap is een must in de keuken. Al deze ingrediënten worden bij Phoenicia gebruikt om de gerechten de authentieke smaak te geven.”
Het hotel is haast onopgemerkt geopend op 29 januari vorig jaar. “Er is weinig publiciteit aan de opening gegeven, omdat wij de kinderziektes eerst wilden bedwingen en dat is ons intussen gelukt”, zegt een enthousiaste Frangie. Zij omschrijft het hotel als een businesshotel vanwege de ligging in de binnenstad, in de buurt van veel handelszaken. Dit is aantrekkelijk voor handelslui en andere gasten; alle winkels zijn in de buurt waardoor shoppen aangenaam is en zakendoen gemakkelijk. Er komen vooral Nederlanders, maar ook de gewone Surinamer die eens iets anders wil proberen kan er terecht.
Het hotel heeft 28 kamers waarvan 27 worden verhuurd; één der kamers is van het consulaat van Libanon. Frangie vertelt dat er verschillende voorzieningen zijn om het aantrekkelijk te maken voor de gasten. “Elke kamer heeft zijn eigen kookkastje, magnetron, koffiezetapparaat, haardroger, internetaansluiting en nog andere belangrijke dingen. Er is geen zwembad aanwezig, maar we bieden wel roomservice. Wij hebben ook een weekendpakkage. De inrichting van de kamers komt volledig uit het buitenland, omdat wij een thema-hotel zijn; bepaalde zaken zijn nu eenmaal niet in Suriname te krijgen.