Ondernemer aan het woord
Maurice Issa
Mede-eigenaar van Lucky Store
Praat je over economische ontwikkeling, dan praat je vooral over ondernemers met durf.
Hoe redden ze het in hun branche en wat onderscheidt hen? Deze maand Maurice Issa, mede-eigenaar en commercieel-directeur van Lucky Store N.V., over deze onderwerpen.
Nasser Issa begon in juni 1959 op de hoek van de Prinsen- en Zwartenhovenbrugstraat Lucky Store, de kros’winkri die uitgegroeide tot een warenhuis met verschillende zusterbedrijven. De hoofdwinkel is nu gevestigd aan de Jodenbreestraat en staat bekend als een zaak waar voor eenieder wel wat te koop is.
Maurice Issa (49), een van de zonen van de oprichter, is commercieel-directeur van Lucky Store N.V. In december 1987 studeerde hij af aan een Amerikaanse universiteit en de maand daarop trad hij in dienst bij het bedrijf. “In de jaren 80 was het moeilijk om zaken te doen in Suriname door onder andere importrestricties, tekort aan deviezen en inflatie. Ik heb weleens getwijfeld om hier te blijven en heb op het punt gestaan te verhuizen naar St. Maarten, maar ik ben nu blij dat ik toch voor Suriname heb gekozen”, zegt Issa. Dat de onderneming nu al meer dan vijftig jaar een plaats in de Surinaamse gemeenschap heeft weten te behouden, ligt aan het beleid waarvoor zijn vader de basis heeft gelegd. “Wij wilden Lucky Store maken tot een echt Surinaams warenhuis dat in handen van Surinamers is. Een enorme uitdaging daarbij is het inkoopbeleid. We proberen tegen een goede prijs, goede producten aan te bieden. Tot 1996 was er sprake van een lichte groei. Toen kreeg Suriname te maken met inflatie en begonnen voor ons moeilijke tijden. Pas in de jaren 2001 tot 2010, toen de koers en de economie gestabiliseerd waren, heeft de onderneming weer ruimte gekregen om te groeien”, legt Issa uit. In 1980 was op een steenworp afstand van Lucky Store, al Dojo Couture geopend, een hippe kledingzaak. Dojo Couture werd uitgebreid en kreeg nog een verdieping en in het jaar 2006 kwam in de Maretraite Mall een tweede filiaal. Aan de Henck Arronstraat werd Lucky Store Oso Sani geopend in een pand dat van de firma ‘Gelukkige Dag’ was overgenomen. Recent werden de deuren van de boetiek Brands Only in het gebouw van TBL-cinemas, geopend. Met de diversiteit aan winkels wordt ook getracht een brede klantenkring simultaan te bedienen.
Wereldmarkt
“Het bewaren van een goede prijs-kwaliteitverhouding is vooral in het huidig economisch bestel niet eenvoudig”, vertelt Issa. Hij hoopt dat de autoriteiten er alles aan zullen doen om de koers stabiel te houden. “Uit de jaarrede van de president begrijp ik dat een stabiele munteenheid een hoge prioriteit is van deze regering en dat stemt mij goed. Als je een goed democraat bent, moet je de regering in dit stadium het voordeel van de twijfel geven.”
Ook internationale ontwikkelingen zijn van invloed op de bedrijfsvoering. “Wereldwijd is er sprake van een schaarste aan katoen met als gevolg dat de prijzen van alle goederen met maar een beetje katoen met veertig tot vijftig procent omhoog zijn gegaan”, legt Issa uit. “En katoen is nu eenmaal een belangrijke grondstof van veel van de producten die wij verkopen.” De schaarste zou zijn ontstaan door de overstromingen in de grote katoenexporterende landen India, China en Bangladesh. Daarnaast zou een groot tekort aan goedkope arbeidskrachten ontstaan zijn in China, door de toename van intellectuelen en een steeds sterker wordende Chinese munteenheid ten opzichte van de zwakker wordende USdollar. ”Ik zit soms met mijn handen in het haar, want met dit economisch gegeven, verandert de situatie elke dag. En dat maakt het inkoopbeleid een stuk moeilijker. ”
Concurrentie
Er is in de branche veel concurrentie. Issa is daar niet bang voor. “Bij gezonde concurrentie wordt gewerkt met de juiste arbeidsregels en worden belastingen en invoerrechten betaald. Maar zaken worden helaas niet altijd met open vizier gedaan. Hij plaatst dan ook vraagtekens bij de zogenaamde Indiabeurzen, die de nomadische venters in de gelegenheid stellen hun waar op de Surinaamse markt te verkopen. “Is er wel controle op wat ze verdienen? Wordt hun winst wel belast en hebben ze ook invoerrechten betaald op de geïmporteerde goederen? Als dit niet het geval is, zouden deze beurzen Suriname niet meer moeten aandoen. Want door deze bevoorrechting van de venters, worden de plaatselijke ondernemers, die wel belasting en invoerrechten betalen, geconfronteerd met oneerlijke concurrentie van niet-Surinaamse ‘zakenlieden’.” Een andere ergernis waar het bedrijf tegen moet worstelen, is de verkoop van nepproducten. Dat er tegenwoordig zoveel namaak op de markt is, stoort Issa enorm. Zelfs het huismerk van Lucky Store Wi Star wordt nagemaakt. “De consument wordt enorm misleid! Ik zou het zeer op prijs stellen als de overheid hiertegen optreedt, want er is tot nu toe niet genoeg wetgeving gemaakt op dit vlak.” De investeringen die gedaan zijn, laten zien dat de bedrijfsvoerders zich niet uit het veld hebben laten slaan door tegenvallers. Lucky Store heeft zich niet alleen kunnen handhaven, maar ook kunnen uitbreiden. Betrouwbaarheid is het sleutelwoord, meent Issa. “Als we ons woord geven, houden wij ons eraan. Leveranciers worden, koste wat het kost, altijd op tijd betaald.” Volgens Issa voert Lucky Store een menselijk beleid en daardoor is het bedrijf gegroeid. “Klanten worden op de juiste manier behandeld, want het bedrijf beseft dat er een afhankelijkheidsrelatie is. Ook dit jaar zal de uitdaging voor Lucky Store liggen aan de inkoopzijde”, zegt Issa. “We blijven de balans zoeken tussen lokale en wereldwijde prijsstijgingen en kwaliteit. Wij zijn dat verplicht, ik blijf het zeggen: ‘We are here for the long run!’.”