Ondernemer aan het woord, Rishi Sadal
Rishi Sadal
Around the World en
Sparkling Jewel
Praat je over economische ontwikkeling, dan praat je vooral over ondernemers met durf. Parbode laat ze aan het woord. Deze maand: Rishi Sadal, eigenaar van Around the World en Sparkling Jewels, twee juwelierszaken in de Hermitage Mall.
Na zijn middelbare opleiding in Suriname vertrok deze ondernemer in spé in 1989 naar Curaçao om daar zijn studie Bedrijfskunde aan de Universiteit van de Nederlandse Antillen (UNA) te volgen. Zijn eerste poging tot ondernemerschap was in 1996 op Curaçao zelf, waar hij in de horecabranche begon. De economische opleving van Suriname eind jaren negentig, en zijn daarmee geprikkelde nieuwsgierigheid naar de nieuwe ontwikkelingen in zijn vaderland brachten Sadal ertoe om in 2001 naar Suriname te remigreren en zijn ondernemersgeest eens hier aan het werk te zetten.
“Een eigen zaak in Suriname, en vast ook elders in de wereld, vergt ontzettend veel van je. Totale toewijding, opgeven van al je vrije tijd en het volledig storten in je bedrijf, zijn zaken die daarbij heel gewoon zijn. Ik ben begonnen met een bedrijfje in elektronica en horloges en wat sieraden als bijproducten. Dat was zeker niet makkelijk omdat ik mijn weg nog moest vinden in een zeer concurrerende markt. Ik kreeg al gauw door dat het succes van een onderneming lag in het onderscheidende karakter en trok van alles uit de kast om dat ook tot uitdrukking te laten komen in mijn organisatie. Mijn privéleven heeft daaronder flink moeten inboeten.”
Het bedrijf waar Sadal het over heeft, droeg toen al de naam Around the World. Maar hij wilde eigenlijk een meer gespecialiseerd bedrijf dat beter kon inspelen op de vraag van de steeds moderner denkende Surinamer.
Hoe hij op het idee kwam om Around the World te transformeren tot een bedrijf dat aan die voorwaarden voldoet, legt hij zelf uit. “Vroeger concentreerde het juweliersschap zich voornamelijk aan de Maagdenstraat. De branche werd gekenmerkt door onder andere onvriendelijk beveiligde voorzieningen; met tralies omgeven uitstalkasten alsof je ging shoppen in een gevangenis en een haast trieste uitstal van producten. De juwelen kwamen daardoor slecht tot hun recht. Er waren geringe pasfaciliteiten omdat diefstal, ondanks de beveiliging, niet altijd te voorkomen was, en dat accentueerde eveneens het klantonvriendelijk karakter van de branche. Geen sfeervolle verlichting, geen representatief personeel of verkopers die niet zelden in een hoekje uit een kommetje een maaltijd zaten te eten terwijl klanten de winkel binnentraden, droegen daar nog een steentje aan bij. “Ook complete informatievoorziening over het product ontbrak. Als je vroeg om een sieraadje te bezichtigen kon je het alleen even bekijken maar de achtergrond zoals het ontwerp, de betekenis van het sieraadje, de fashion style en andere zaken die bijdroegen aan de waarde en het onderscheidend karakter van het product, konden niet door de verkoper worden uitgelegd. Daarnaast werden er veel eenzijdige en cliché producten aangeboden terwijl de vraag naar innovatieve producten steeds meer groeide.”
Als reactie op zijn constatering kwam Sadal op het idee met een totaal ander concept van het juwelierschap de Surinaamse markt te bedienen. “Ik wilde allereerst een ambiance waarbij de klant het gevoel kreeg dat hij of zij ook echt als een gerespecteerde consument een juwelierszaak betrad, zonder dat die het idee kreeg dat hij met enig wantrouwen door de verkoper werd aangestaard. En bij ons is een ieder een serieuze klant, of je nou koopt of niet.”
Op een bepaald moment vond Sadal het nodig een onderscheid te maken in zijn aanbod. Zijn klantenkring bestond naast jonge innovatieve cliënten ook uit een meer ouder segment dat een andere aanpak vereiste. “Toen ben ik begonnen met Sparkling Juwels. De inrichting van deze zaak verschilt met die van Around the World. Het is totaal gericht op een wat ouder segment en daar worden uitsluitend gouden en zilveren sieraden verkocht. Bij Around the World hebben wij een hippe inrichting, wij verkopen horloges, stainless steel en zilveren sieraden; kortom dat wat de jeugd trekt. Wij hebben in beide zaken met uiterste precisie gekozen voor een zeer gevoelige belichting van de sieraden waardoor deze volledig tot hun recht komen.
Het personeel is niet alleen klantvriendelijk, maar is goed onderwezen in het juwelierschap en kennis over de aangeboden sieraden” Ondanks het kundig personeel is Sadal bijna altijd ‘op de zaak’ en constant betrokken bij de operationele bedrijfsvoering. “Ik probeer het contact met de klant zoveel mogelijk een persoonlijk tintje te geven. Op die manier kan ik een steeds duidelijker inzicht verwerven in de behoefte en de vraag die er speelt bij mijn klanten. Wat ik ook doe is de klant persoonlijk tegemoet komen met specifieke verzoeken. Zo kijk ik samen met mijn klanten naar datgene wat past bij het budget welke zij te besteden hebben en vooral als het gaat om een geschenk voor een ander probeer ik zoveel mogelijk mee te denken met de klant. Ik mag eerlijk zeggen dat het zowel mij als mijn personeel bijna altijd lukt om ook voor een geschenk, dat voor iemand anders bedoeld is dan voor de klant, succes te boeken. Mijn personeel heeft ook de volledige vrijheid om kortingen aan te bieden om zoveel mogelijk aan de reikwijdte van de portemonnee van de klant te voldoen.”
Sadal meent dat het geheim van een succesvolle ondernemer ligt in de drive om dingen te doen. “Het maakt niet uit hoeveel middelen je ter beschikking hebt om je onderneming te starten. Maar als je jouw droom echt wilt verwezenlijken dan ligt het succes daarvan in je drive, je bereidheid om veel op te geven, je doorzettingsvermogen en je capaciteit om je niet in de weg te laten staan door tegenslagen die je telkens weer tegen zult komen.”