Ondernemer aan het woord, Sonny Sheoratan
Praat je over economische ontwikkeling, dan praat je over ondernemers met durf. Hoe redden ze het in hun branche en wat onderscheidt hen? Deze maand Sonny Sheoratan van Sheoratan Registeraccountants N.V.
Sonny Sheoratan
Adjunct-directeur van Sheoratan
Registeraccountants N.V.
Sonny vertrok in 1986 naar Nederland om verder te studeren. De chaotische situatie in 1986 op de universiteit van Suriname, waar hij toen Werktuigbouwkunde studeerde, deed hem besluiten om zijn ouders en zijn geliefde land achter te laten. In Nederland studeerde hij Bestuurlijke Informatica aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens zijn verblijf in Nederland heeft hij ruim tien jaar gewerkt voor LogicaCMG. Een organisatie die volgens Sheoratan veel aandacht besteedt aan de persoonlijke ontwikkeling van haar consultants.
In 2005 zette Sonny samen met zijn broer Anand Sheoratan (algemeen directeur), zijn zus Jane Sheoratan en Mayra Doekharan, het bedrijf Sheoratan Registeraccountants N.V. op. Volgens Sonny gingen zij met dit bedrijf van start vanwege een behoefte die zij in de lokale markt hadden geconstateerd.
“Wat wij zagen was dat er in een aantal basiswensen van klanten onvoldoende werd voorzien in de dienstverlenende markt. Ik heb het over hele simpele dingen zoals de stiptheid naar de klant toe, tijdig opleveren van afgesproken rapporten of producten, een luisterend oor hebben en de klant het gevoel geven dat je er werkelijk bent voor hem of haar. Wij waren er van overtuigd dat wij klanten op een andere manier konden bedienen. Om aan deze basisbehoeftes te voorzien is het van belang dat ook de medewerkers zich bewust zijn van de klantbehoeftes en uiteraard van hun rol om in deze te kunnen voorzien. Daarom worden onze medewerkers intensief getraind en begeleid in zowel inhoudelijke deskundigheid, als in communicatie en sociale vaardigheden.” Volgens Sheoratan dienen de bedrijfscultuur, de intensieve trainingen en de begeleiding van de medewerkers, uiteindelijk te leiden tot win-win-win situaties. “Drie keer ‘win’ dus”, legt Sheoratan uit. “En met het laatste bedoel ik dat alle activiteiten die wij ondernemen ervoor moeten zorgen dat die leiden tot succes voor de medewerkers van ons bedrijf persoonlijk, voor de klanten die aan ons de opdracht verstrekken en uiteraard voor Sheoratan Registeraccountants N.V. als bedrijf.”
Vooral dankzij deze formule, groeide de klantenkring van Sheoratan Registeraccountants N.V. de afgelopen jaren enorm. “Bij evaluaties van onze dienstverlening aan klanten, horen we vaker dat we hoog scoren op toewijding. Op het moment dat wij bij een klant komen, gaan wij er ook helemaal voor. We proberen ons volledig te plaatsten in de opdracht en in de organisatie van de klant. We maken samen met de klant een zo zuiver mogelijke opdrachtformulering, waarin in simpele taal is vastgelegd wanneer wij welke diensten en producten op zullen leveren, hoe wij de diensten zullen uitvoeren en waar de klant nodig is om een dienst uit te kunnen voeren. Tijdens de uitvoering van de opdracht wordt de klant vervolgens wekelijks of elke twee weken op de hoogte gehouden van de voortgang. Mochten zich niet voorziene situaties voordoen, dan komen wij met oplossingen.” Een tweede succespunt van het bedrijf is dat klanten een snelle reactie op vraagstukken absoluut waarderen.
“Klanten verwachten waar voor hun geld. Ook vraagstukken die niet direct behoren tot de formele opdracht, dienen soms toch opgelost te worden om een tevreden klant eraan over te houden. Het hebben van een goed netwerk van betrouwbare en integere mensen die eraan meehelpen om problemen op te lossen, is in dit soort situaties essentieel.” Het draaiende houden van een business vergt volgens Sheoratan een grote dosis van doorzettingsvermogen en uiteraard ook de nodige inspiratie. Een zevendaagse werkweek met overwerk tot in de late uurtjes blijkt volgens hem vaker regel dan uitzondering te zijn. Hij geeft aan dat klanten tegenwoordig van je verwachten dat je constant scherp blijft, op elk moment van de dag en elke dag van de week, omdat ze daar simpelweg voor betalen. “Om die scherpte te handhaven, is het van belang dat je regelmatig rustmomenten inbouwt.”
Maar elk bedrijf heeft ook dieptepunten. En de manier waarop die aangepakt worden geeft de veerkracht van de onderneming weer. “Het stopzetten van de activiteiten van een callcenter die ik samen met enkele relaties uit Nederland had opgezet in Suriname, kwam hard aan voor ons. De technische faciliteiten om vanuit Suriname via het internet callcenter diensten aan te kunnen bieden aan Nederlandse klanten, waren in de periode 2004 – 2006 onvoldoende ontwikkeld in Suriname. Er was fors geïnvesteerd in deze business en in de tientallen medewerkers die in dienst waren van het bedrijf. Het stopzetten van de activiteiten was voor het bedrijf daarom een zware beslissing. Maar we hebben geleerd om voortaan beter ons voorbereidend werk te doen. Trouwens, voortzetten van de onderneming was ook geen optie. Je moet als ondernemer in staat zijn om dit soort zware beslissingen te nemen.” Een project waarop Sheoratan Registeraccountants N.V. zeer trots is, is het regelen van de financiering van een groot hotelproject in Paramaribo (Wyndham Garden hotel…red). “Je moet je huiswerk goed gemaakt hebben om de vragen van mogelijke financierders, te kunnen beantwoorden. Het was een zware bevalling, maar het is uiteindelijk gelukt om een internationale financierder zo ver te krijgen dat die samen met enkele lokale investeerders, de financiering heeft gedaan van het project. Achteraf blijkt deze investering de hoogste internationale financiering ooit geweest te zijn voor een particulier project in Suriname.”
Sheoratan is van mening dat voor ondernemers geldt dat je een neus moet hebben voor wat nou precies de behoeftes zijn die spelen op de markt. “Om succesvol te zijn dien je je te verplaatsen in de cultuur, de gevoelens, de spanningen en de frustraties van de klant. Alleen dan kun je de rol van een professionele dienstverlener adequaat vervullen.”