Ondernemer Egon Audhoe over olievondsten: ‘Guyana heeft alvast een kers van de taart geplukt’ – Parbode Sneak Peek
Als we niet uitkijken, missen we de boot en laten we de ‘local content’ waarmee we lokaal aan de nieuwe rijke olie- en gasvoorraden kunnen verdienen aan onze neus voorbijgaan, ten voordele van de Guyanezen. Dit is de mening van Egon Audhoe, commissielid van een bedrijfsadviesraad van de regering en directeur van het internationale logistieke bedrijf Laparkan in Suriname en Guyana. Daarnaast is Audhoe sinds twee jaar consul van de Filipijnen in Suriname. Parbode ging in gesprek met de veelzijdige ondernemer/diplomaat.
Tekst Arjen Stikvoort
Het Stabroek-blok vóór de kust van Guyana is goed voor zo’n acht miljard vaten aardolie. Ook in Surinaamse wateren is er voor meer dan een miljard vaten aan winbare oliereserves vastgesteld. De twee buurlanden kunnen, mits goed beheerd, dik geld verdienen.
Als entrepreneur ziet Audhoe de ontwikkeling in de gas- en oliebusiness in een sneltreinvaart voorbijgaan. Er vinden in het Midden-Oosten internationale conferenties plaats waaraan Guyana en Suriname deelnemen en waar de kaarten worden uitgedeeld, de (mega)orders worden binnengesleept. Guyana heeft zich op de World Conference in Dubai stevig neergezet. “En heeft daar alvast een kers van de taart geplukt”, zegt Audhoe smalend. Zo is naar zijn zeggen de belangrijke deal gesloten dat ons westerbuurland een offshore base mag laten bouwen door een bedrijf in Dubai. Guyana draalt niet. In korte bochten worden er razendsnel belangrijke deals gesloten en de lokale bedrijven richten zich daarop, zoals de Guyana Shore Base Inc die prominent aanwezig was op de recente Offshore Technology Conference in Houston (VS). Deals die op zijn zachtst gezegd niet altijd even goed uitpakken – belastingtechnisch – voor het olieproducerende land. Door de drang naar inkomsten worden weleens nadelige details van overeenkomsten over het hoofd gezien.
Lokale investeringen
De Guyanese kamer van koophandel heeft handig ingespeeld op de local content die aan de exploitatie van de olie- en gasindustrie is gekoppeld.
Lees dit artikel verder in het februarinummer van de Parbode
Parbode Magazine is te koop in vele winkels; ook een (online) abonnement afsluiten is mogelijk (www.parbode.com/abonneren/)