Ondernemers aan het woord
Steven en Marjorie Renardus
SoRena’s Winery
Praat je over economische ontwikkeling, dan praat je vooral over ondernemers met durf. Parbode laat ze aan het woord. Deze maand: Steven en Marjorie Renardus, eigenaren van soRena’s Winery. Zij maken exotische wijnen van de meest bijzondere ingrediënten.
Het wijnassortiment van Steven en Marjorie bestaat uit Orange, Passion, Ginger, Aubergine, Pineapple en jaarlijks twee wisselende seizoenswijnen. Alle zeer verschillend van smaak. Zo is Orange een echte dessertwijn, zwaar en zoet. De Pineapple, met een straffe smaak, is geschikter als tafelwijn. “Verwacht niet de smaak van druivenwijn”, waarschuwt Marjorie. “De smaak kan een stuk steviger, wranger of fruitiger zijn. Net als gewone wijn moet je dit leren drinken.”
Sinds 2000 staan deze twee dertigers aan het roer van soRena’s Winery. Een kleine fabriek met kantoorruimte erboven, verscholen achter een stevig hek in de wijk Clevia. De naam van het bedrijf heeft het echtpaar geïntroduceerd bij hun aantreden. Daarvoor heette het bedrijf Renardus. De twee hebben de zaak overgenomen van Yvonne Renardus, Stevens moeder. Zij is de dochter van de grondlegger van het bedrijf, Henry Renardus, wiens zwart-witfoto op een prominente plek in het kantoor hangt. Marjorie: “Het bedrijf is ontstaan ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.” In die periode konden geen producten worden geïmporteerd. Zo ook geen wijn en daar was, vooral vanuit de katholieke kerk, veel vraag naar. Marjorie: “Henry was een zakenman met een passie voor wijnen. Hij dacht, hier hebben we geen druiven. Dus we roeien met de riemen die we hebben.” En zo geschiedde; hij vertrok naar Amerika om daar te leren hoe van sinaasappels wijn te maken. “In Amerika gelden namelijk andere regels ten aanzien van wijnen.” In Europa moet wijn van druiven worden gemaakt. In Amerika zegt men, alles wat fermenteerbaar is, mag wijn worden genoemd.”
De wijn wordt al zeventig jaar onder de merknaam Sparto verkocht. Het recept van de eerste wijn, Orange, is in al die jaren onveranderd gebleven. “Op 4 oktober 2010 bestaan we zeventig jaar en tot op de dag van vandaag doet de Orange het erg goed”, vertelt Marjorie niet zonder trots. In die jaren zijn er wel andere dingen veranderd. Zo zijn er op basis van research vier andere wijnen op de markt gebracht. Zoals de Aubergine, een typische Surinaamse wijn, die Steven en Marjorie bij kleine huisvlijters ontdekten. Ze kochten de wijn om deze verder te onderzoeken en te verfijnen. De Gingerwijn is op verzoek van hartpatiënten in het assortiment gekomen. “Gember is eigenlijk een soort wondermiddel. Het heeft een geneeskrachtige werking. Surinamers gebruiken deze wijn vaak als slaapmutsje. De gemberwijn is dus voor deze doelgroep ideaal.”
Naast wijnen hebben de Renardus’ ook gekeken naar andere mogelijkheden. Sinds 2007 is het mogelijk om wijngerelateerde geschenken bij het bedrijf te kopen. Cadeautjes als een wijnkoker, een wijnkist, wijnzak, muurdecoratie of miniatuurwijnflesje. Deze producten worden in het kantoor van de wijnmakerij vervaardigd. In 2009 introduceerde soRena’s Winery de mogelijkheid voor bedrijven of particulieren om zelf hun eigen etiket te ontwerpen. Marjorie: “Je moet jezelf wel profileren. Als je als nieuwe generatie niets toevoegt aan het bedrijf, profiteer je alleen maar.”
In vroegere jaren werkten alleen familieleden in de zaak. Dit is veranderd. Marjorie: “Tegenwoordig werken reguliere werknemers in de productie. Familieleden hebben nu een meer adviserende rol gekregen.” Zoals de twee zusters van Steven, waarvan één marketingspecialiste is. Als het tweetal een plannetje heeft, bespreken ze dat met haar. “Zo maken we gebruik van ieders kwaliteit.” Een eigen bedrijf heeft een keerzijde. Het echtpaar werkt regelmatig zeven dagen per week. Ook als ze op vakantie zijn, want dat is de uitgelezen kans om nieuwe wijnen te proeven. Steven: “Overal waar we komen, trekt de wijn natuurlijk. Misschien kom je wel een smaak tegen die mensen zal bevallen.” Inmiddels is het echtpaar Renardus al ruim tien jaar bezig en de zaak loopt goed. Dat is niet altijd zo geweest, vooral in het begin was het knokken. Steven: “We waren nieuw en jong, twee onbekende gezichten. Daarnaast veranderden we de naam van het bedrijf, de flessen en de etiketten. Dat schrok mensen af. Ze vroegen zich af of ze nog wel dezelfde wijn kochten.”
In de nabije toekomst ligt wijnexport in het verschiet. Er is contact gelegd met Nederland, Aruba en Amerika. “We zijn op zoek naar bedrijven die met ons mee willen groeien”, legt Marjorie uit. Momenteel is het nog niet mogelijk om elke week een container wijn te bezorgen. In de verre toekomst zal de wijnmakerij worden overgenomen door de nieuwe generatie. Hoewel er van een eventuele opvolging nu nog geen sprake is, denken ze er wel over na. Ondanks het feit dat het van oorsprong een echt familiebedrijf is, wil Majorie graag de beste mensen op de juiste plek. En dit hoeft niet per se een van haar kinderen te zijn. Of een andere Renardus. “Daar had Henry heel anders tegenover gestaan. Hij was een echte familieman; hij had het zeker belangrijk gevonden dat er een Renardus aan het roer zou staan.” Van Majorie hoeft dat niet. “Stel dat mijn zoon een passie heeft voor vliegtuigen, dan wil ik hem dat niet ontnemen. Het toeval wil echter, dat hij niet van de wijnproductie is weg te slaan.”