Ondernemers aan het woord
Shaida Habiboellah (51)
Directeur van Habco Fisheries en
Habco Delight
Praat je over economische ontwikkeling, dan praat je vooral over ondernemers met durf. Hoe redden ze het in hun branche en wat onderscheidt hen? Deze maand: Shaida Habiboellah, directeur van visverwerkingsbedrijf abco Fisheries en delicatessenhandel Habco Delight.
Ze liet haar baan bij de overheid en haar studie in de steek om haar droom na te jagen: verse vis verwerken tot ware delicatessen. Nu, dertig jaar later, runt Shaida Habiboellah Habco, misschien wel het bekendste visverwerkingsbedrijf van het land. In haar jonge jaren beheerden de ouders van Shaida een aantal vissersboten. Ze vonden het belangrijk dat hun zes kinderen studeerden, maar daarnaast moesten die keihard meehelpen met het verwerken en verkopen van de vissen. Shaida was achttien toen zij haar eigen kleine onderneming opzette. In die tijd waren er weinig bedrijven in deze branche en ze zag een gat in de markt. Ze studeerde destijds Public Administration en had zelf niet genoeg spaargeld, maar met wat steun van haar ouders kon zij
een klein bedrijfje opzetten, met drie arbeiders in Nieuw Amsterdam. Ze vernoemde de onderneming naar haar familie: hab verwijst naar Habiboellah, co is van company. De vraag naar de producten van Habco werd al snel groter, dus moest Habiboellah een paar belangrijke keuzes maken. Ze stopte met haar studie om volledig in het ondernemerschap te kunnen duiken. Ook haar baan die zij bij de overheid had, moest zij beëindigen, omdat ze beide jobs niet kon combineren. Ze huurde een ruimte op Zorg en Hoop, bij een bedrijf dat ook aan visverwerking deed. Maar Habco ontgroeide ook deze ruimte. Habiboellah huurde vervolgens het gebouw van Stivi, een failliet visbedrijf an de Cornelis Jongbawstraat. Toen de huur daarvan een te grote
kostenpost bleek, kon zij uiteindelijk voor een appel en ei het pand aan de Gemenelandsweg 45 van haar ouders kopen. Daar staat Habco Fisheries nu al veertien jaar.
Visserij
Maar de verhuizing ernaartoe ging niet van een leien dakje. Het perceel, dat al langer dan vijftig jaar van haar moeder was, stond toen nog vol met de bekende prasi osos, erfwoningen. Habiboellah moest twee jaar wachten tot de huurders verhuisd waren. Toen Habco er eenmaal zijn intrek nam, bleek dat er niet genoeg stroomcapaciteit was voor meer dan één vriescel. Er was een generator nodig om meerdere koelingen en ijsmachines van stroom te kunnen voorzien.
De tijd van improviseren is al lang voorbij. Het bedrijf heeft inmiddels veertig personeelsleden, die werken in de winkel, keuken, verwerking, verpakking, schoonmaak en distributie. Alle afdelingen hebben een hoofd of voorman. In iedere goed gesorteerde supermarkt zijn tegenwoordig onder
het merk Habco Fisheries verschillende vissoorten te verkrijgen, zoals red snapper, bang bang, jarabaka en anjoemara. Aan de Gemenelandsweg zijn ook garnalen, krabben en inktvis te koop.
Habiboellah neemt de vis vooral af van haar broers, die na het overlijden van hun vader de vissersvloot hebben overgenomen en uitgebreid, maar ook van andere vissers. “Dagelijks wordt er verse vis geleverd, al is de vangst van een aantal vissoorten seizoensgebonden. De vissen worden lokaal gevangen, met uitzondering van de Noorse zalm, de haring en de bokking. Die haalde ik vroeger uit Miami, maar nu koop ik het op van grotere bedrijven die importeren. Van januari tot en met april is er weinig vis, omdat het water dan vaak onstuimig is, waardoor de vissers weinig vangen.”
Ambities
Bij de verkoop van verse vis hielden de ambities van Habiboellah niet op. Ze wilde ook eindproducten maken, zoals kroketten en kibbeling. Het terugkerende energieprobleem belette haar echter steeds de productie daarvan grootschalig aan te pakken. Ze begon daarom met een kleine verwarmer in een hoekje in de winkel, waar ze de gebakken vis verkocht. Ongeveer zeven jaar terug werd er een stukje aan de winkel bijgebouwd en zo werd Habco Delight geboren, voor Habiboellah een onbetwist hoogtepunt. “Het is een uitkomst voor werkende vrouwen, omdat zij niet in de keuken hoeven te staan om vis schoon te maken en te bakken. Ze kunnen langslopen voor gebakken vis met saus, of visfilet voor een easy cook met groente.” De meest verkochte snack is de viskroket, gevolgd door broodjes met kibbeling. “Wat ik nog zou willen, is een filiaal in Noord en een delivery service; daar vragen de klanten iedere dag om. Daar zal aan gewerkt worden.” Habiboellah heeft meer dan 27 jaar alleen de directie op zich genomen, tegenwoordig krijgt ze hulp van haar zus als onderdirecteur. Ook de rest van haar familie is behulpzaam, zodat ze eens vakantie kan nemen, of in drukke perioden, zoals Pasen. Maar ook tijdens de jaarbeurs, waaraan Habco al veertien jaar deelneemt, is het druk. In het hoekje waar het bedrijf staat, wemelt het met lekkerbekken.“In die periode heb ik mijn handen vol, waardoor ik het niet alleen aankan met mijn werknemers. Daarom werk ik dan met mijn vaste ‘losse’ krachten.” Met behulp van een kwaliteitsmanager wil Habco op korte termijn de ISO 22000-certificering behalen. “Als alles afgerond is in augustus of september, denk ik dat mijn droom om te exporteren, uit zal komen.