Onderwijs in Alalapadu, het kan echt anders
De Trio-gemeenschap van Alalapadu heeft het afgelopen schooljaar een langgekoesterde wens in vervulling zien gaan: onderwijs voor hun kinderen. Een basisrecht dat in het zuiden gewoonlijk met voeten getreden wordt. Als het aan de leerkrachten Risha en Karen ligt, keren ze volgend schooljaar gewoon terug om wat ze hebben opgebouwd voort te zetten. Maar de omstandigheden zijn niet gemakkelijk en het achterlaten van hun gezin plaatst hen voor het maken van moeilijke keuzes.
Ik wist helemaal niets van dit dorp, niets van de kinderen, niets van wat me te wachten stond”, vertelt leerkracht Karen Benn (31). “Ik moest zelf maar zien hoe ik voor hen een leerprogramma moest samenstellen. Nu we dat met vallen en opstaan eindelijk een beetje op poten hebben gezet, wil ik ons werk hier met de kinderen het liefst voortzetten.” Ze zegt het deels overtuigd en deels twijfelend bij de gedachte aan de afstand tot haar gezin. “Maar ik moet er niet aan denken om in een ander, onbekend dorp opnieuw op te starten.”
“We zijn inderdaad met niets begonnen”, beaamt haar collega Risha Gajadhar (31), die in april naar Alalapadu kwam. “Karen stond er in januari eerst alleen voor. Nu zijn we met zijn tweetjes en dat is wel prettig. Mijn vier kinderen zijn in de stad.” Benns dochtertje van zeven is meegekomen, maar haar grote dochter volgt het mulo. “Ik kan haar niet meenemen. En Cheyenne die nu bij ons is, zal volgend jaar voor de derde klas ook in de stad op school verder moeten. Hier blijven is, denk ik, geen optie, ze zal volledig achter raken. Hoe later ze in de stad begint, hoe groter het risico dat ze een klas lager geplaatst wordt.” Het gemis voor zowel moeder als dochter zal groot zijn. Ook zal Cheyenne het dorp waaraan ze nu gewend is geraakt, erg missen.
Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.