Onderzoekster Kirtie Algoe: ‘We moeten niet doen alsof we kleurenblind zijn’ – Parbode Sneak Peek
Ze investeert in zelfreflectie en gaat altijd recht op haar doel af. Als onderzoeker aan het Institute for Graduate Studies and Research is research haar absolute passie. Geloven, etniciteiten en culturen boeien haar. Existentiële discussies gaat zij niet (snel) uit de weg. Tegenover Parbode gaat de 38-jarige sociologe dr. Kirtie Algoe dieper in op haar eerder dit jaar verschenen boek Religion, Power, and Society in Suriname and Guyana – Hindu, Muslim, and Christian Relations.
Tekst Arjen Stikvoort
U hebt veel kennis opgedaan in de verschillen tussen culturen en etniciteiten. Hoe staat de barometer heden ten dage in Suriname?
“We hebben een prachtig mozaïek, echter met een groeiende complexiteit in onderlinge verhoudingen. Interreligieuze verhoudingen scoren over het algemeen beter dan interetnische verhoudingen. Relaties tussen etnische groepen zijn in de ‘niet’-politieke sfeer relatief stabiel, maar in de politieke sfeer vaak minder evenwichtig. Dit heeft ook een destabiliserende werking op de niet-politieke fora. Hoe groter de economische en politieke belangen, hoe grimmiger het soms lijkt te worden. Sociale media spelen een bijzondere rol. Die (ver)vormt de publieke opinie, reanimeert ‘gemummificeerde’ stereotyperingen, stimuleert populisme, en is by design gebrekkig in het waarborgen van democratische principes. De (politieke, ideologische) omstandigheden die onze interculturele verhoudingen beïnvloeden, zijn nauw verbonden met een grotere wereld die in bepaalde opzichten ook polarisatie voedt. In andere sectoren zoals kunst, taal, culinaire gewoontes, sport en muziek hebben we betere verbindingen met elkaar.”
Lees dit interview verder in het novembernummer van Parbode, nu in de winkel
In dit nummer ook het Parbode WK-boekje met onder meer het WK-wedstrijdschema en WK-weetjes.
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Klik op www.parbode.com/abonneren