Ongecontroleerde vreemdelingenstroom naar Suriname? – Parbode Sneak Peek
De economie mag dan al enige tijd een neerwaartse spiraal tonen, al jaren lijkt er een forse vreemdelingenstroom naar ons land te zijn van onder anderen Brazilianen, Chinezen, Cubanen, Dominicanen, Haïtianen, Indiërs en Pakistanen. Vanuit de samenleving wordt regelmatig geklaagd dat ons visumbeleid soep met balletjes is en dat er flink gesjoemeld wordt met verblijfsdocumenten. Volgens assembleelid en ex-ambassadeur Ebu Jones zijn er zelfs regeringstoppers die dik verdienen aan mensenhandel. “Zo geeft de zoon van een bekende politicus vrijwel elke dag stapels paspoorten van Indiërs af om deze van reisstempels te voorzien.” We gingen langs bij onder meer de Vreemdelingendienst.
Tekst Sharissa Sewbaran
Jeetindra Sital is inspecteur van politie tweede klasse en waarnemend hoofd van de Vreemdelingendienst. Naar zijn zeggen zijn het met name Nederlanders, Chinezen, Cubanen en Brazilianen die deze dienst opzoeken om hun kort verblijf te formaliseren, paspoorten te laten afstempelen, en verblijfsvergunningen en naturalisaties te regelen.
Volgens de inspecteur kampte het personeel van de Vreemdelingendienst in het verleden met taalbarrières. De vreemdelingen kwamen vroeger met een ‘tolk’, een taxichauffeur die verschillende talen machtig was. Met de komst van inspecteur Sital is er al bijna een jaar geen sprake meer van dit fenomeen. Hij is meertalig, waardoor hij door middel van eventuele vertaalassistentie het werk voor zijn personeel kan vergemakkelijken.
Taxichauffeur JR* bevestigt de eerdere problemen die er bij de dienst waren vanwege de taalbarrières. “Ik fungeer al ongeveer vijftien jaar als tolk voor vreemdelingen en heb zodoende de Vreemdelingendienst altijd een handje geholpen.” JR liep jaren mee met zijn vader die taxi reed voor de vreemdelingen en hen hielp met het vertalen bij de Vreemdelingendienst. Naderhand nam JR het werk van hem over.
Rompslomp
Volgens JR vragen vreemdelingen verblijfsvergunningen in Suriname aan om een betere toekomst te hebben.
Lees het hele artikel in het oktobernummer van Parbode, te koop in de winkel (in Suriname)
Voor informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement, klik op www.parbode.com/abonneren