Ons eigen idee van een natie
Het ‘bevorderen van de natievorming’, het blijft een hot item. Of eigenlijk meer een loze kreet die te pas en te onpas naar boven komt, zowel in de politiek, in de wetenschap als aan de borreltafel. Want wat bedoelen we er nou eigenlijk mee, een natie vormen?
Professor Gowricharn van de Universiteit van Tilburg heeft er een verfrissende kijk op. Wij zijn al lang een natie, stelt hij, want Surinamers zijn gewoon een volk, een politieke eenheid, en (vrijwel) niemand wil zich afscheiden. Wie denkt dat Suriname nog geen natie is, gaat uit van een verouderd en zelfs koloniaal concept van het begrip ‘natie’. Het idee van een etnische natie, waar iedereen moet assimileren om een geheel te vormen, met de moksi als ultieme Surinamer.
Maar wat is onze definitie van een natie? Naties zijn niet meer per definitie gebonden aan een grondgebied, of aan een enkele cultuur of etnische groep. Met onze heterogene samenleving en zoveel Surinamers in diaspora, zijn we misschien meer gebaat bij denken in termen van ‘civiel nationalisme’, waarbij minder nadruk ligt op etniciteit en cultuur, maar de nationale identiteit gebaseerd is op politieke instituties als democratie en burgerschap. Daar zouden de intellectuele en politieke inspanningen zich nu op moeten richten, zegt Gowricharn: het versterken van de democratie in Suriname.
Dit een meer (populair)wetenschappelijk nieuws elke maand in Parbode!