Ontmanteling brug Saramaccadoorsteek: een brug te ver? – Parbode Sneak Peek
De brug over de Saramaccadoorsteek, die al ruim zestig jaar dienstdoet, bevond zich al geruime tijd in een staat van verval. De betrouwbaarheid van de constructie was in het geding, waardoor zwaar verkeer sowieso niet meer over deze oeververbinding mocht rijden. Om deze uitdaging aan te pakken, wordt het grootschalig project Improving Transport Logistics and Competitiveness in Suriname (ITLCS) uitgevoerd: de volledige ontmanteling en vernieuwing van deze belangrijke brug over het Saramaccakanaal. Over de complete verkeerschaos die maandenlang aanhoudt, zijn velen echter niet te spreken.
Tekst Shawitha Gobardhan, Jean Dalfour en Redactie Parbode
De verkeerscongestie bij de Saramaccadoorsteek speelt al jaren. Steeds meer mensen trekken naar de districten rondom Paramaribo, omdat woonruimte in de stad schaars is. Het overgrote deel van de werkgelegenheid blijft echter in de hoofdstad. Het gevolg: voor en na kantoortijd gigantisch veel verkeer dat zich verplaatst naar en van de stad. Omdat het openbaar vervoer in ons land superslecht is geregeld, ontstaat de verkeerstechnisch inefficiënte situatie van rijen met duizenden auto’s waarin slechts één of twee personen zitten.
Het verkeer uit Para en Wanica moet natuurlijk gebruikmaken van een van de bruggen over het Saramaccakanaal. En dat leidde vanaf eind februari 2024 tot een enorme verkeerschaos, die volgens minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) zeker een jaar zou duren. De overheid had namelijk besloten de verschillende problemen rond het kanaal in één klap op te lossen.
OW besloot om te starten met de renovatie van de brug in de Van ’t Hogerhuysstraat. Het reguliere verkeer werd omgeleid via de Saronbrug en de Beekhuizenbrug die in februari 2019 technisch werd opgeleverd. Deze brug was mede gebouwd als voorbereiding op de renovatie, maar vooral om de twee oude bruggen te ontlasten, legde toenmalig minister Patrick Pengel (Openbare Werken, Transport en Communicatie) bij de oplevering uit.
De Saronbrug en de Beekhuizenbrug hebben echter, net als de meeste bruggen in ons land, slechts één rijbaan met twee rijstroken. De toevoer gaat vaak over smalle, in slechte staat verkerende weggetjes. De renovatie vond deels plaats in de regentijd, waardoor snel diepe kuilen ontstonden – bijvoorbeeld in de Van ’t Hogerhuysstraat, die bovendien bij elke regenbui onderloopt. Het gevolg: het verkeer ging lijken op dikke stroop die door een verstopte trechter in een volle fles werd gegoten. Tot groot ongenoegen van weggebruikers en ondernemers op deze routes.
Lees verder in het novembernummer van Parbode
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Kijk op www.parbode.com/abonneren