Oog in oog met Paramaribo – Parbode Sneak Peek
In maart 2020 verschijnt Oog in oog met Paramaribo, herdenken en herinneren in de historische hoofdstad van Suriname van de Nederlandse historicus Eric Kastelein. Zijn boek vertelt over de geschiedenis achter alle 122 gedenktekens die Paramaribo rijk is. Kastelein neemt de lezer mee langs vergeten historische verhalen en voorziet bekende verhalen van nieuwe details.
Tekst Bengt Dirks
Voor de totstandkoming van zijn boek heeft Kastelein vele archieven afgestruind, waaronder het Nationaal Archief Suriname en de bibliotheek van de Stichting Surinaams Museum. Hij heeft nauw samengewerkt met Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname en bezocht veel bibliotheken in zowel Suriname als Nederland. Hij deed bijzondere ontdekkingen. Voor Parbode licht Kastelein met drie spraakmakende verhalen alvast een tipje van de sluier op.
Het Dankbaarheidsmonument op het Sivaplein
Het Dankbaarheidsmonument is in 1955 door de Nederlandse regering aan het Surinaamse volk geschonken. Als dank voor hun bijdragen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kastelein: “Er waren veel inzamelingsacties, waarbij collectanten overal naartoe gingen, ook langs afgelegen dorpjes in het binnenland. Bijzonder was het ‘Spitfirefonds’ opgezet door de krant Suriname waarbij ruim 38.000 Surinaamse guldens werd opgehaald! Een enorm bedrag voor die tijd.” Het geld is overgemaakt aan de Engelse regering die daarvan voor de RAF een Spitfire kocht, een gevechtsvliegtuig dat door de Britten werd gebruikt om tegen de Duitsers te vechten.
Kastelein gaat verder: “De ‘Surinaamse’ Spitfire was helaas ongelukkig in de strijd. Het vliegtuig werd bestuurd door de Britse piloot Alastair Douglas Arnott. In mei 1941 begeleidde hij een aantal bommenwerpers op weg naar Frankrijk. Maar halverwege hun reis raakte hij in gevecht met een Duitse Messerschmitt Bf 109 en zijn toestel werd geraakt.
Lees het hele artikel in het januarinummer van Parbode