Op de werkvloer: Maya Parbhoe (30), chief executive officer en mede-oprichter OuroX
OuroX is een Surinaams bedrijf, maar opgericht in de Verenigde Staten: ‘Het is makkelijker om als Surinaamse in Amerika een zaak op te richten’.
Tekst Kevin Headley Beeld Collectie Parbhoe
Vanwaar het idee om met OuroX te beginnen?
“Sinds mijn jeugd heb ik al een passie voor tech and stocks. Na het succes van Icarus Geo, een bedrijf dat is opgericht door Serge Tjin Wong Joe en mijzelf en dat gespecialiseerd is in geosynthetic engineering, heb ik mij verdiept in FinTech. Zo ontstond twee jaar geleden OuroX, om problemen die wij zelf ervaren als ondernemers en Surinamers op te lossen. OuroX is een een financial technology-bedrijf opgericht door Surinamers, gevestigd in de Verenigde Staten. We zijn gespecialiseerd in het verbeteren van financiële diensten en dienstverleners (financiële instellingen) door gebruik van technologie. Wij zijn nu primair gefocust op de Surinaamse effectenbeurs.”
Hoe ziet een werkdag van jou eruit?
“Wakker worden, werken, eten, werken, meetings gedurende de week, nog meer werken en heel veel lezen en studeren. In een fast moving sector zoals ‘Tech’ is up-to-date blijven met nieuwe ontwikkelingen in FinTech van essentieel belang. We gebruiken primair social media-marketing, maar organiseren ook seminars en infosessies. We zijn nu nog veel op de achtergrond aan het werken, maar verwachten eerste kwartaal 2020 operationeel te zijn voor ‘t groter publiek.”
Wat is het leukste van OuroX?
“De technologie, een innovatieve omgeving, wereldse partners en contacten. Een sterk team dat altijd voor elkaar klaarstaat en geweldig samenwerkt. De meesten van ons kennen elkaar wel al een tijdje en zijn ook vrienden, dus samen werken is bijna altijd wel leuk. Ik heb een vrij moderne managementstijl en daar kan mijn team heel goed mee overweg. Ze hebben de ruimte om hun talenten optimaal te gebruiken en om zich verder te ontwikkelen.”
Wat is minder leuk?
“Bureaucratie in de regio. Het is in deze regio vaak een lang en onnodig ingewikkeld proces, wanneer je iets gedaan moet krijgen. Het is makkelijker om als Surinaamse in Amerika een zaak op te richten en te handelen dan in Suriname.”
Wat is het vreemdste dat je hebt meegemaakt met de onderneming?
“Gratis een upgrade krijgen naar een 50.000 US-dollar booth op Blockchain Shift Miami.”
Worden jonge ondernemers (genoeg) ondersteund in Suriname?
“Nu nog niet helemaal, maar dat zal met de komst van de nieuwe effectenbeurs en innovation hub zeker veranderen! Wij ontwikkelen een kapitaalmarkt waarop start-ups gefinancierd kunnen worden. Een specifieke Venture Capital Fund wordt ontwikkeld om jonge ondernemers te ondersteunen en in goed uitgewerkte ideeën te investeren.”
Gaan de zaken nog goed gezien de huidige situatie in het land?
“Ja, de situatie in het land toont alleen de noodzaak van een functionerende effectenbeurs voor economische groei en stabiliteit aan.”
Wat wil je nog bereiken met OuroX?
“Onze eerste grote doel is om de effectenbeurs succesvol te lanceren, om economische groei te stimuleren en Suriname internationaal op de kaart te zetten.”
Dit artikel lees je in de novembereditie van Parbode.