Op expeditie met de Wayana’s: De strijd voor grondenrechten is nog niet voorbij – Parbode Sneak Peek
Tien dagen lang vaart Parbode samen met de Wayana’s op de Palumeurivier, een zijtak van de Tapanahonyrivier in Zuid-Suriname. Het doel van de expeditie is tweedelig: om vast te leggen wat er in het Wayanagebied leeft en om te bewijzen dat dit Wayanagebied is. Met haar eigen kaart wil de Wayana de Surinaamse overheid overtuigen van het recht op haar grond, ongeacht de economische waarde die deze heeft.
Door Zoë Deceuninck
De 26-jarige Lucius Ajamaka kijkt onderzoekend naar de stenen die boven het rivieroppervlak uitsteken. Als koelaman is het zijn taak om onze korjaal met een lange stok – een koela – tegen de stroom in te bomen en om de boot te manoeuvreren over, tussen en langs de vele rotsen in de Palumeurivier, een zijtak van de Tapanahonyrivier in Zuid-Suriname. Vanwege de aanhoudende droogte in november staat het water op sommige plekken drie tot vier meter lager dan normaal. De metershoge rotsen en vele zandbanken maken de tocht verraderlijk. Met subtiele maar zelfzekere gebaren wijst Ajamaka de bootsman, die achter ons de motor bestuurt, welke richting we op moeten. Het zijn deze gebaren, soms niet meer dan een snelle draai met de pols, en het behendige werk van bootsman Jimo Molï die ons zonder al te veel problemen over de Palumeurivier loodsen.
Tien dagen lang varen we op de rivier, tussen twee muren van bomen, op weg naar de Braziliaanse grens. Het felle zonlicht zorgt voor een intens kleurenpalet op het water. Witte, rode, zwarte en blauwe vogels vliegen voor ons uit, waterotters maken zich uit de voeten en de opspattende waterdruppels schitteren in de zon. We bevinden ons midden in zuidoostelijk Suriname, een van de laatste uitgebreide, ongerepte – ‘maagdelijke’ – regenwoudgebieden ter wereld.
Lees verder in het maartnummer van Parbode. Met veel foto’s
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Kijk op www.parbode.com/abonneren