Op naar de top met Uhursu Godlieb – Parbode Sneak Peek
“Met klimmen en slacklining hebben we twee nieuwe sporten geïntroduceerd in Suriname, maar het allerbelangrijkste is dat wij een nieuwe cultuur willen creëren waarbij mensen positief zijn. We willen positiviteit stimuleren en het oprecht zijn naar zichzelf en elkaar toe”, betoogt sportondernemer Uhursu Godlieb die na een zware periode in Amerika, ervoor koos om terug te komen naar Suriname om zichzelf te vinden en uiteindelijk zijn dromen waar te maken.
Tekst Ruth-Rachel Joeroeja
“De kinderen zijn onze toekomst en door muren te bouwen op scholen, kunnen kinderen al op jonge leeftijd klimtalent ontwikkelen”, vertelt Godlieb enthousiast. “Met stichting Amusukang zijn we nu bezig verlaten of slecht onderhouden plekken met potentie te rehabiliteren en nieuw leven in te blazen. Klimmen en slacklinen zijn in deze de twee belangrijkste projecten. Bij het klimmen heb je zogenaamde problemen die je moet oplossen. Je hebt bijvoorbeeld zes gaten die je moet gebruiken om te klimmen. Iedereen doet dat anders, door samen te zijn leren we dus van elkaar. Met slacklining is dat ook het geval: deze brengt eenheid, omdat velen van ons al weten hoe het aanvoelt om op de slackline te staan en hoe gefocust en ontspannen je moet zijn. We motiveren elkaar en dit vormt een community.”
Godlieb vertelt dat hij vanaf zijn achtste in Amerika gewoond en gestudeerd heeft en zijn ouders geregeld voor zes maanden bij hem op bezoek kwamen. “Toen mijn vader zijn baan kwijtraakte, veranderde er heel wat in mijn leven. Ik vroeg mijzelf af hoe ik verder moest. Als extra klap gingen mijn ouders ook scheiden, wat het nog moeilijker maakte dit alles te verwerken.” Godlieb wist niet meer wat hij moest doen met zijn leven. “Door te sporten werd ik rustig en hoefde ik mij niet druk te maken over mijn problemen. Het sporten gaf mij de ruimte om te ademen en na te denken. Dat is mij bijgebleven. Na een paar jaar werd ik een illegale immigrant, omdat ik ervoor had gekozen in Amerika te blijven.”
Lees verder in het oktobernummer van de Parbode, ook online verkrijgbaar