Opinie: De derde crisis – Parbode Sneak Peek
De kasreserves van de algemene banken die op verzoek van de regering bij de Centrale Bank van Suriname bewaard werden met als drogreden ons land goed voor de dag te doen komen bij potentiële kredietverleners, bleken te zijn ‘gebost’ door de regering. Hierdoor klom in maart van dit jaar de prijs per US-dollar van SRD 7,50 naar SRD 13.
Tekst Christa Sluisdom
De regering kwam niet met een degelijke verklaring. Wel trachtte de regeringspartij het volk zoet te houden door in verschillende woonwijken levensmiddelenpakketten te verdelen die van ons eigen geld waren gekocht. Dat was de eerste crisis van het jaar 2020 in Suriname.
Het coronavirus dat al wekenlang paniek brengt in onze moderne wereld is de tweede crisis. In het buitenland stierven duizenden mensen, (mogelijk) besmette personen moesten in quarantaine, maar de meeste paniek ontstond omdat de ziekte grensoverschrijdend was. De grenzen gingen één voor één dicht, bijeenkomsten van meer dan honderd man werden verboden. De scholen werden gesloten. Paniek alom. Wanneer zouden de grenzen weer opengaan en zou het leven van alledag zich normaliseren? De mensen in Europa begonnen te hamsteren. Ze bestormden de supermarkten en sloegen voor jaren voorraad in. In Suriname werden we helemaal aangestoken, niet door het virus maar door de hamsterwoede van de Europeanen waarvan wij allerlei filmpjes te zien kregen. Het verschil was dat wij niet vochten om de goederen. De meesten van ons hadden ook geen geld om voor jaren voorraad in te slaan. Maar desondanks raakten vele supermarkten leeg en waren de prijzen torenhoog. Dat lag voornamelijk aan de hoge dollarkoers, maar ook aan de grote vraag die de prijzen omhoog stuwde.
Lees het hele artikel in het meinummer van Parbode