Opinie: Je bent jong en je wilt wat – Parbode Sneak Peek
In september 2018 kreeg het jongerenbestuur van ABOP de opdracht van partijleider Ronnie Brunswijk, zelf ook niet meer een van de jongsten, om zoveel mogelijk jongeren binnen te halen voor de verkiezingen van 2020. Wat die jongeren hun achtergrond, interesse of kwaliteiten waren, maakte niet uit. Zolang ze jong waren, waren ze binnen.
Tekst Zoë Deceuninck
Het resultaat: meer dan 54 procent van de kandidaten op de landelijke ABOP-lijsten bestond uit ‘jongeren’. De 27-jarige Edgar Sampie stond op nummer twee in Paramaribo, Kelvin Koniki, 26 jaar en voorzitter van het Nationaal Jeugdparlement, op nummer vier. De 27-jarige, naar eigen zeggen ‘multi-getalenteerde performance artist’, Obed Kanapé was nummer twee voor Sipaliwini en de al even jonge Priscilla ‘Pukusjani’ Dawsa nummer negen voor Paramaribo. Sterke lijstduwer in Paramaribo was de 31-jarige populaire artiest Regillio Pinas, beter bekend onder zijn artiestennaam ‘Kater Karma’. Dat hij in Frankrijk werd veroordeeld tot een celstraf van twee jaar wegens drugssmokkel, is niet belangrijk. Dat hij populair is, is wat telt.
Van de zeventien politieke partijen die meededen aan de verkiezingen, hadden maar vier partijen hun kandidatenlijsten zonder fouten ingediend. Bij dertien partijen zijn kandidaten op zowel het niveau van De Nationale Assemblée, de districtsraad als de ressortraad geschrapt. Een van de redenen was omdat de kandidaten de leeftijd van 21 jaar niet hadden bereikt. Verjonging van onze politiek is – met al ruim dertig jaar dezelfde politici aan tafel – hoognodig en meer dan welkom. Maar net zoals politici vanaf een bepaalde leeftijd hun geloofwaardigheid verliezen, moeten ze ook oud genoeg zijn om die in de eerste plaats te krijgen. Er staat geen leeftijd op jongeren die een politieke carrière ambiëren. Immers, dromen staat vrij. Maar het invullen van een politiek ambt vraagt wel enige ervaring, en die heb je niet met 21 jaar. Zelfs voor een positie als ressortraadslid is die leeftijd twijfelachtig, en in het parlement al helemaal. Als parlementslid ben je verantwoordelijk voor de wetgevende macht van onze totale bevolking, dat is een gigantische verantwoordelijkheid.
Lees het hele artikel in het julinummer van Parbode