Opinie: Kindermishandeling, dé trend in Suriname! – Parbode Sneak Peek
Uit internationale cijfers blijkt, dat er in Suriname jaarlijks een alarmerend aantal van 70.000 kinderen mishandeld wordt waarbij ook seksueel misbruik plaatsvindt. Misschien moet u dat nogmaals lezen! Van deze 70.000 kinderen wordt slechts 0,6 procent op de Spoed Eisende Hulp gezien. Bij seksueel misbruik gaat het dan vooral om creoolse meisjes tussen de leeftijd van 12 en 18 jaar.
Tekst Laurindo Kloof
Wanneer we even onze oogkleppen af doen en met de jeugd praten, valt al gauw op dat de coronapandemie en de economische situatie enorme invloed hebben op hun mentale gesteldheid. Ouders reageren hun stress af, met alle korte- en langetermijngevolgen vandien. Kinderen die worden blootgesteld aan geweld, ontwikkelen op latere leeftijd vaker chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes mellitus. Ook leidt kindermishandeling tot verminderde studieprestaties, drugsverslaving en suïcidaal gedrag. Onderzoek leert verder dat als de cyclus van mishandeling niet wordt doorbroken, hetzelfde gedrag continueert naar de volgende generaties door een negatief effect op het genetische niveau.
Dat kwesties zoals seksueel misbruik bij kinderen plaatsvinden is al erg genoeg. Maar het feit dat je als slachtoffer terechtkomt in een molen van bureaucratie waarbij het eindproduct – gerechtigheid – niet wordt bereikt, is verschrikkelijk. Deze weg kenmerkt zich door herhaalde mentale en soms fysieke trauma’s.
Lees dit artikel verder in het novembernummer van de Parbode, ook online verkrijgbaar