Opinie: Nieuwe regering, nieuwe schoenen – Parbode Sneak Peek
Op 25 februari 1980 heeft er een staatsgreep in Suriname plaatsgevonden onder leiding van Desi Bouterse, Roy Horb en veertien andere militairen, die samen de ‘Groep van 16’ vormden.
Tekst Marvin Misran
Die datum werd de Dag van de Revolutie genoemd. Maar als je naar de betekenis kijkt van het woord revolutie, een opstand van het volk, dan is het de vraag of zestien mensen wel representatief zijn voor het volk. Misschien is het daarom de Dag van de Bevrijding en Vernieuwing geworden. Maar kunnen we zeggen dat er op die dag bevrijding en vernieuwing hebben plaatsgevonden? Waarvan zijn wij bevrijd en wat is er zoal vernieuwd?
De nieuwe regering heeft besloten om 25 februari te schrappen van de nationale feestdagenlijst. Net zoals we ons afvragen of de benamingen wel goed waren, kunnen we ons nu gaan afvragen als afschaffing wel een goed idee was; we hebben het immers wel over de geschiedenis van Suriname.
Natuurlijk zullen er zowel mensen zijn die het eens zijn met het besluit van de regering, als oneens. Op dit moment bepaalt de nieuwe regering wat er in het land gebeurt, of wij het nou goed vinden of niet. Zo heeft ook de vorige regering besluiten genomen waarmee velen het niet eens waren en wat hadden we te zeggen? Niets. Dus waar zit die schoen nu, wel aan een andere voet.
Kunnen wij doen alsof deze dag niet bestaat? Het heeft zo’n grote impact gehad op Suriname dat je die dag niet kan wegdenken, want hoe je het ook draait of keert, wij plukken nog steeds de zure vruchten van die dag.
Lees verder in het meinummer van Parbode, ook digitaal verkrijgbaar