Opinie: Wie zetten we in het zonnetje?
September in Suriname. De scholen zijn gesloten. Geslaagd of niet, over of niet over, de leerlingen hebben vakantie. De geslaagden zijn weer in de bloemetjes gezet, wie bevorderd is heeft misschien een beloning gekregen van zijn ouders.
Vooral de bestgeslaagden zijn in het zonnetje gezet, om maar niet te spreken van de speciale programma’s zoals ´Go GLO en VOS Students Excellence Award´, waarin de bestgeslaagden van het land gehuldigd werden en prijzen mochten ontvangen. Deze huldigingen zijn bedoeld, niet alleen om excellente leerlingen te belonen, maar ook om andere leerlingen te bemoedigen om eveneens hun uiterste best te doen en voor het hoogste te gaan. Op zich een zeer goed initiatief. Vooral wanneer de in aanmerking komende studenten door middel van een speech meer over zichzelf en eventueel ondervonden hindernissen tijdens de studie mogen vertellen, en ze mede op grond daarvan beoordeeld worden, en dus niet slechts op hun cijfers.
Maar leggen we niet teveel de nadruk op intelligentie? Op de aangeboren gave om gemakkelijk te kunnen leren, goed te zijn in talen en een wiskundeknobbel te hebben? Je wordt ermee geboren, je hebt er niets voor gedaan, je hebt het aan God te danken. Hoe zit het echter met het kind, dat op de lagere school helemaal niet meekomt, maar bijvoorbeeld wel ontzettend handig is? Telt zo’n talent niet? Is het minder waard? Iedereen heeft talenten, maar niet iedereen doet het goed op school. Misschien wordt zo’n ‘zwakke’ leerling dankzij een van zijn talenten later bekender dan de uitblinkers van zijn school. En de handige leerling gaat waarschijnlijk de technische kant op en verdient dan mogelijk meer dan de slimmerik wiens wasmachine hij repareert.
Uiteindelijk is het de inzet die gewaardeerd moet worden. De bestgeslaagde van een school hoeft niet per definitie degene te zijn, die door het jaar heen de meeste offers heeft gebracht. Veel, zo niet alles, heeft hij te danken aan zijn begaafdheid. De leerling die het daadwerkelijk verdient om verwend te worden, is wellicht niet eens geslaagd. Of maar net op het nippertje. Dat is degene, die zich het meest heeft ingezet het hele jaar door, misschien in heel moeilijke omstandigheden, ongeacht wat het resultaat van die inspanningen is. Of de leerling, die ondanks een slechte situatie thuis of gezondheidsproblemen, toch trouw naar school kwam (misschien met twee bussen), zijn lessen leerde en zijn huiswerk maakte. In die richting moet men zoeken naar leerlingen die ook, hoognodig, in het zonnetje gezet moeten worden. Wie heeft, de persoonlijke situatie bij de beoordeling meenemend, het meest zijn best gedaan? Cijfers zijn dan wel het laatste, waar men naar zou moeten kijken.
Ook een eervolle vermelding voor leerkrachten die zich volledig inzetten voor hun leerlingen en hun werk vol liefde doen. Zij die de kinderen bemoedigen, ondersteunen en het beste uit hun halen.
Wie tevens een pluimpje verdienen, zijn de ouders, vooral alleenstaande moeders, die alles over hebben voor hun kinderen, en misschien meerdere banen hebben om hen te kunnen kleden, voeden en naar school te laten gaan. Ouders die belangstelling tonen voor de schoolprestaties van hun kroost en hen, indien ze dat kunnen, helpen met het schoolwerk. Dat is heel belangrijk.
Ga altijd voor het beste, zet je tot het uiterste in, streef naar het maximale. Gebruik je talenten, ontwikkel jezelf. Laat je niet ontmoedigen wanneer je inzet niet beloond of gewaardeerd wordt. Je zal jezelf geen verwijten hoeven te maken en vroeg of laat de vruchten van je inspanning plukken. Ga er in ieder geval voor!