Opleidingsniveau moeders bepalend voor vroege kinderontwikkeling – Parbode Sneak Peek
Fallon Lambert (32) studeerde onlangs aan het Institute for Graduate Studies and Research af van de masteropleiding Research Methods. Zij deed een onderzoek naar het effect van het opleidingsniveau van de moeder op de ontwikkeling van kinderen in de leeftijd van drie tot en met vier jaar in Suriname.
Tekst Lisanne Waridjan
Volgens Lambert toont literatuuronderzoek aan dat ouders een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van hun kinderen en dat moeders voor een groot deel de opvoeding, zorg en omgeving bepalen waarin een kind opgroeit. Ze merkt op dat de educatie van de moeder een belangrijke factor is bij deze vroege kinderontwikkeling. “Uit de literatuur blijkt dat, naast het opleidingsniveau van de moeder, ook andere factoren effect kunnen hebben op deze ontwikkeling. Hoe de situatie er voor Suriname uitziet en welke factoren bepalend zijn, was nog niet via verdiepende kwantitatieve statistische analyse vastgesteld”, zegt Lambert. Naar aanleiding van dit gegeven heeft ze haar onderzoek uitgevoerd. “Ik vind het mooi om progressie te zien tijdens de ontwikkeling van jonge kinderen. Aangezien ik wist dat Suriname in de Early Childhood Development Index (ECDI) lager scoorde dan landen in de regio, en met name voor het domein alfabetisering en rekenen, wilde ik dus dieper duiken in de data.”
Het onderzoek
Lambert legt uit dat zij bij haar onderzoek de focus niet op de vader, maar op de moeder heeft gelegd, omdat er daarover data beschikbaar was. In het MICS 6-onderzoek (Multiple Indicator Cluster Survey) dat eerder in Suriname is uitgevoerd, is vroege kinderontwikkeling gemeten, dus hoefde ze daarvoor geen apart onderzoek te doen en kon ze gebruikmaken van het landelijk en representatief databestand van 2018. Tijdens het MICS 6-onderzoek moest de moeder hoofdzakelijk vragen met betrekking tot kinderontwikkeling beantwoorden.
Lees verder in het oktobernummer van de Parbode, ook online verkrijgbaar