Opmerkelijke Surinamer: costumier Giovanni Soekhoe (33) – Parbode Sneak Peek
Vanuit een woning in de volkswijk Beekhuizen klinkt aan een stuk door het ratelend geluid van een naaimachine. De talentvolle Surinaamse costumier Giovanni Soekhoe werkt onvermoeibaar door aan zijn creatie terwijl we hem spreken.
Soekhoe maakt culturele kleding, maar is eigenlijk onderwijzer. Vanwege ziekte mag hij niet meer voor de klas staan. Hij krijgt al hartkloppingen van televisie kijken. Al bijna vijftien jaar zit de dertiger in de wandelmarsgroep Ondrofeni. Soekhoe, die groepsleider is, kleedt alle dames van Ondrofeni van hoofd tot voeten. “Ook al zijn we niet op de eerste, tweede of derde plaats geëindigd, na de wandelmars staat mijn telefoon roodgloeiend”, vertelt hij.
Soekhoe merkt voorts op dat vele mensen hoofddoeken binden, maar niet met nieuwe ontwerpen komen. “Ik bind een hoofddoek naar eigen model, direct op het hoofd van de klant. Gewoon eenmalig, origineel dus.” Ook de applicaties op de kleding zijn eenmalige ontwerpen. Soms kan dat jaloezie wekken onder een stel vriendinnen. Dan vindt de één dat de jurk van de ander mooier is. Maar ze zijn allemaal even mooi, alleen anders, zegt hij.
Soekhoe is nooit op les geweest om kleren te maken. Hij begon lang geleden met oefenen en sindsdien is hij met stappen vooruit gegaan. In 2017 deed hij mee aan deKotomisi Grand Gala in Rotterdam. Daarvoor, in 2011 en 2012, had hij deelgenomen aan twee koto-ontwerpcontesten, georganiseerd door Serena Holland, waarbij hij in de prijzen viel. Giovanni heeft zich vooral toegelegd op het maken van creoolse culturele kleding, maar als hem wordt gevraagd om een sari te plooien of eenpangi te maken doet hij het ook graag. “Ik heb creoolse familie. Mijn oma van moederskant is van creoolse afkomst. Je moet je afkomst nooit vergeten, maar ik houd van alle bevolkingsgroepen”, merkt hij op.
Lees het hele artikel in de maarteditie van Parbode