Opmerkelijke Surinamers: uitvoerend producent Chantal Rijker – Parbode Sneak Peek
Er is genoeg werk voor een uitvoerend producent in Suriname. Dit ervaar Chantal Rijker, de bekende managing director van Chaquel Productions. “Vaak wil men een feest of een evenement organiseren, maar heeft men er niet veel ervaring mee of wil men op de dag zelf het liefst stralen en niet werken. Dan komt men naar ons. Gelukkig zijn er nog veel kleine en grote evenementen die worden georganiseerd.” Haar werk varieert van hosting van het VIP-gedeelte van een show, staan op een begrafenis, floor management bij een conferentie, tot volledige productie van een family day. “Dat is het mooie van werken als uitvoerend producent”, vertelt ze.
Tekst Steven Seedo Beeld Collectie Rijker
Chantals bedrijf werd opgericht in oktober 2017. In de jaren daarvoor heeft ze als freelancer samengewerkt met bekende vakgenoten Ann Hermelijn, Deborah Arlaud en Nydia Breeveld. Nu werkt Chantal samen met Dino Kappel van Kappel Productions. De bedrijfsnaam Chaquel is een combinatie van haar voornamen Chantal en Racquel.
Chantal is in Nederland geboren. Haar vader heet Cor Rijker en haar moeder Henna Rijker-Pomo. Ze kwam op haar tiende naar Suriname, vertrok op haar twintigste voor studie naar Nederland, en keerde op haar 28ste voorgoed terug.
Het is nooit Chantals droomwens geweest uitvoerend producent te worden. Ze wilde eerst in de ICT, maar studeerde hotelmanagement in Nederland. “Ik kom uit een horecafamilie. Mijn grootouders zijn begonnen met restaurant POMO. Na het overlijden van mijn opa is het bedrijf overgenomen door mijn oma, moeder en tante.” Chantals vader is chefkok en haar jongere broer heeft nu een goedlopende pannenkoek- en poffertjeskraam aan de Wilhelminastraat.
Het eerste event waaraan Chantal heeft meegewerkt was de Men Fashionshow, georganiseerd door een vriendin, in hotel Krasnapolsky in 1999. “Ik was net een paar weken voorgoed terug in Suriname en ben gaan meehelpen. Daar ontmoette ik Deborah Arlaud. Via haar kwam ik in het wereldje om te werken als hostess bij feesten, huwelijken, enzovoorts.” De eerste stagemanagement opdracht was in 2003 bij The Christmas Dinner Show die in de Anthony Nesty Sporthal werd gehouden. “Het is in twee weken in elkaar gezet waarbij ik alle beginkneepjes van het stagemanagement vak heb geleerd van Manoushka Zeegelaar-Breeveld. En daarna ging het vanzelf en begon ik ervan te houden.”
Het hele artikel is te lezen in het julinummer van Parbode.