Opstelwedstrijd: De toekomst van Marowijne 2.0
GEPLAATST OP 30 december 2016
0
920 Views
0
SOIL Masonkondre organiseert een opstelwedstrijd ‘De toekomst van Marowijne 2.0’, met drie geldbedragen als prijzen: 1000 euro voor de eerste prijs, 500 euro voor de tweede prijs, 250 euro voor de derde prijs. Dit meldt de organisatie in een persbericht.
In 2002 is het boek ‘De toekomst van Marowijne. Dromen in de werkelijkheid’ uitgegeven. Daarin heeft de jeugd van Marowijne door middel van opstellen kunnen aangeven hoe zij de toekomst zag, uitgaande van de toenmalige moeilijke situatie. Sindsdien is veel veranderd. Wegen zijn aangelegd of aangepakt, veel scholen zijn gerenoveerd en de situatie is verder genormaliseerd. Maar…………………. veel is er ook niet gebeurd of is slechter geworden. De grootste werkgever, de Suralco, is uit Marowijne vertrokken en er is geen nieuwe werkgever daarvoor in de plaats gekomen. Er is geen middelbare school, hogeschool of universiteit en werkgelegenheid is een probleem. Daardoor vertrekken veel jongeren vooral naar Paramaribo voor studie en werk en keren niet terug.
SOIL werkzaam in Marowijne kiest bij de oplossing van die problemen naast onderwijs ook voor werkgelegenheid en vooral voor ondernemerschap en lokaal ondernemerschap als instrument om de ontwikkeling in het district te stimuleren. Er wordt ervan uitgegaan dat geen vergelijkbare grote werkgever als de Suralco zich in Moengo zal komen vestigen en voor werkgelegenheid zorg zal dragen. De lokale mensen moeten het zelf doen en zelf bedrijven oprichten. De ontwikkeling die SOIL daarbij ziet voor Marowijne is vooral in de landbouw en food. SOIL heeft het concept van Greenport Marowijne ontwikkeld waarbij de hele keten van de landbouw en food, bedrijven en organisaties ontstaan die voor lokale ontwikkeling, opleiding, werk en inkomen zorg moeten dragen. Zie de website: https://soilmasonkondre.wordpress.com.
‘Rondom het thema van landbouw en food willen we ideeën, projecten of programma’s uitgewerkt zien die tot de gewenste ontwikkeling kunnen leiden. Het mogen ook tekeningen zijn, uitgewerkte projecten, maar ook gedichten. Iedereen mag meedoen, ministers, parlementariërs, professoren, studenten, leraren, ambtenaren, moeders, vaders, maar vooral ook de jeugd van Marowijne. Een jury zal worden samengesteld om de ideeën te beoordelen en een winnaar aan te wijzen. Van alle gezamenlijke inzendingen zal een boek worden uitgegeven. Iedere inzender moet zijn of haar naam duidelijk vermelden en aangeven hoe die te bereiken is’, meldt de organisatie.
Inleveren kan op 19 januari 2017 tijdens de Marowijne Agri & Food Beurs te Moengo, bij SOIL vrijwilliger Jan-Willem Sutorius. Locatie: Recreatiegebouw Moengo.
Nu populair
Advertorial: Gossip-bedrijven strekken vleugels verder uit
29 oktober 2024