Oud-politieman Leonard Hirschfeld: ‘De eerste drie slachtoffers van de coup hebben hun bloed gegeven’ – Parbode Sneak Peek
Tijdens de coup van 25 februari 1980 waren de eerste luitenant Ignatius van Aalst, majoor A.J. Comvalius en politie-agent Mohamed Soeltan de eerste slachtoffers. Volgens oud-politieman Leonard Hirschfeld (81) leeft onder velen het idee dat de militairen met staatseer zijn begraven, maar dat wil hij vier decennia later rechttrekken. Hirschfeld is broer van Van Aalst die op 25 februari 1980 werd geëxecuteerd. Tijdens het 8 december-strafproces verklaarde verdachte tevens getuige, Ruben Rozendaal, dat het coupleider Desi Bouterse is geweest die Van Aalst doodschoot.
Tekst Naomi Hoever
“Mijn broer is in zijn militaire plunje begraven zonder eerbetoon. Toen we naar Suriname kwamen om hem ten grave te dragen, werden we als laatste uit het vliegtuig gehaald met mitrailleurs en mochten we maar veertien dagen in het land verblijven”, zegt Hirschfeld.
Over de andere militair en de politieman die eveneens het leven lieten op de coupdag merkt hij op: “We hebben geaccepteerd wat er gebeurd is, en hebben geen haat of wrok jegens niemand. Ik kan niet accepteren dat deze drie in de vergetelheid raken. San mek’ un no e erken den man disi? De betrokken instanties, waaronder de toenmalige bevelhebber Desiré Bouterse, de mensen die nog in leven zijn en de politieke partij NPS, die toen aan de macht was, moeten deze mensen postuum eren. Un na f’ go diki no wan dede opo. Suriname moet erkennen dat er net als anderen, nog drie helden zijn. Ik leef mee met de mensen van 1982 en Moiwana. Zijn die alleen mens, en zijn deze drie geen mensen? Kan iemand me zeggen wie ze dan zijn?”, verzucht de oud-politieman.
Lees het hele artikel in het novembernummer van Parbode, te koop in de winkel (in Suriname)
Voor informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement, klik op www.parbode.com/abonneren