Over Clifton Limburg: van boutist naar boutaris – Parbode Sneak Peek
Clifton Limburg – ‘Limbo’ – vervult sinds de komst van regering-Bouterse in 2010 de rol van woordvoerder van president Desiré Bouterse. De werkwijze van Limburg is omstreden. Verschillende (politieke) partijen omschrijven het als de puurste vorm van staatspropaganda. Anderen beweren dat Limburg zijn werk uitvoert zoals het hem wordt opgedragen. Uit vrees zelf onderwerp van Limbo’s programma te worden, wilden diverse deskundigen zich tegenover Parbode hun vingers niet aan dit gevoelige onderwerp branden. Eerdere verzoeken van onze redactie om een interview met de man zelf, werden door Limburg afgewezen.
Tekst Inge van Breda
Bakana Tori hoort al sinds jaar en dag bij Clifton Limburg, voor de meesten beter bekend als ‘Limbo’. Vandaag de dag is zijn radioprogramma ondergebracht bij de Stichting Radio-omroep Suriname (SRS), waar Limburg het tot zijn handelsmerk heeft gemaakt om ongenuanceerd kritiek te leveren met een stemvolume alsof hij zonder microfoon de luisteraars moet bereiken.
Limburg begon met dit programma in het jaar 2000, nadat het kabinet-Wijdenbosch viel en de nieuwe regering hem bedankte voor de functie van regeringswoordvoerder. Na de kabinetswisseling ging hij bij Radio Kankantri aan de slag, een NDP-gelieerd radiostation waar Bakana Tori het levenslicht zag.
Niet over de schreef
Na een vijfjarig avontuur bij Radio Kankantri stapte Limburg over naar Sky Radio, het hedendaagse Pipel FM. Zijn radiokindje Bakana Tori nam hij mee naar het nieuwe station. “Het was toen een vrij kritisch programma waarin hij de actualiteit besprak, meestal in het Sranantongo”, zegt Faiq Lall Mohamed, presentator van nieuwstalkshow Bakana Boskopu en onderdirecteur van Pipel FM. “En dat is erg belangrijk, want een groot deel van de Surinaamse bevolking verstaat het Sranantongo beter dan het Nederlands. Hierdoor werd het erg toegankelijk en trok Limbo met zijn programma ook het lager opgeleide publiek aan.”
Buiten wat input vanuit redactievergaderingen werd Limburg vrijgelaten om het programma in te vullen zoals hij dat wilde. “We gaven wel een aantal ideeën of tips en richtlijnen: zorg dat je hoor en wederhoor toepast, let op dit, let op dat. Maar uiteindelijk was hij de talkshowhost en dat betekent ook dat hij zelf de gelegenheid had om de kleur en de richting van het programma te bepalen”, zegt Lall Mohamed.
“Met de coaching die hij van ons kreeg, probeerden we zo veel mogelijk te voorkomen dat hij te ver over de schreef zou gaan. Want het was dan wel een persoonlijk programma van hem, het werd uitgezonden op onze zender. Dus wij moesten er natuurlijk voor zorgen dat het een beetje gebalanceerd was.”
Naast zijn radioprogramma presenteerde Limburg ook bij Sky TV het actualiteitenprogramma Waakhond, waarin hij de zittende regering af en toe flink op de vingers tikte. Limburg werd een spreekbuis voor de onvrede die heerste onder de bevolking in de tijd van president Ronald Venetiaan. “De mensen hadden ook echt het gevoel dat hij er iets aan kon doen”, zegt Lall Mohamed. “We gingen dan met een televisieploeg naar een bepaalde situatie en we filmden dat en brachten het onder de aandacht. En wat bleek? De regering luisterde en keek ook, want de volgende dag werd het aangepakt. Dus als er in zijn programma’s bijvoorbeeld geklaagd werd over een groot gat in de weg en bromfietsers die erin vielen en daardoor een been braken, werd er iets aan gedaan.”
Ook NPS kwam aan het woord
Criticus, programmamaker en artiest Cedric van Samson heeft in de tijd van Sky Radio en TV veelvoudig meegewerkt aan het programma van Limburg. Hij zat als gast aan zijn draaitafel om problemen in de samenleving te bespreken. “Bakana Tori op Sky Radio is nooit van laag niveau geweest, er zijn nooit mensen geschoffeerd en belachelijk gemaakt. Ook al was Limburg geen liefhebber van president Venetiaan, onder leiding van meneer Lall Mohamed is het nooit toegestaan dat je de president beledigde. Je mocht fel en kritisch zijn, en dat was Limburg ook in het programma, maar je mocht nooit overgaan tot het beledigen van de persoon. Tot 2010 is het programma ook zo geweest”, zegt Van Samson.
Lall Mohamed kan zich wel nog een voorval herinneren waarin Limburg over de schreef ging. “Wanneer hij bijvoorbeeld de president op een dusdanige manier besprak dat het op een aanval leek. Limburg was niet zo’n fan van Venetiaan. Hij maakte op bepaalde momenten de president belachelijk wanneer hij zei dat Venetiaan sliep en zijn pyjama steeds aan had. Dat sloeg goed aan bij het publiek, want die had de pest aan het beleid van de regering”, legt Lall Mohamed uit.
Destijds was Limburg al uitgesproken NDP-georiënteerd, maar volgens Van Samson was het niet de bedoeling om van Bakana Tori een NDP-programma te maken. “Iedereen mocht aan het woord komen, ook de NPS. Mensen van verschillende politieke partijen werden uitgenodigd. Zelfs ex-minister Chandrikapersad Santhoki werd uitgenodigd in Bakana Tori. Zo toegankelijk was het programma. Voor iedereen. Dus dat programma had een heel andere basis toentertijd”, legt Van Samson uit.
‘Zwarte Goebbels’
Dat het vroegere, redelijk objectieve Bakana Tori door Limburg is meegenomen naar de staatsomroep heeft Pipel FM aardig wat pijn gedaan. “Wij hebben in die vijf jaren dat hij hier zat kwaliteit en input ingebracht om het programma populair te maken, dus was het niet meer alleen zijn programma”, zegt onderdirecteur Lall Mohamed. “Op Kankantri deed hij het alleen, maar hier hebben wij er iets van ons ingestopt. Het was een gezamenlijk baby’tje geworden. Dat hij dan vervolgens die baby meeneemt en ergens anders heen brengt, vonden wij niet zo leuk. Aan de andere kant… als iemand iets wil doen, ga je hem niet kunnen tegenhouden”, zegt Lall Mohamed.
Het hele artikel is te lezen in het januarinummer van Parbode