Paniek om Máxima
Even leek het erop dat politiek Nederland en politiek Suriname zich naar elkaar toe weer een beetje normaal zouden gaan gedragen. Maar toen verscheen die onschuldige foto van first lady Ingrid Bouterse en Koningin Máxima…
Ernst Noorman raakt, als alles volgens plan verloopt, eind deze maand eindelijk zijn hatelijke titel ‘tijdelijk zaakgelastigde’ kwijt. Hij mag zijn geloofsbrieven aan president Desi Bouterse aanbieden en zich vervolgens officieel ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in Suriname noemen. Die hebben we sinds de aanname van de omstreden gewijzigde amnestiewet in april 2012 niet meer gehad. Andersom wordt de Surinaamse ambassade in Nederland weer bemand door mensen met een prachtige formele titel en functieomschrijving.
Je zou dus denken dat alles weer koek en ei is tussen politiek Paramaribo en Den Haag. Met de nadruk op politiek, want voor de rest van de wederzijdse volken was er niet zoveel aan de hand. Nederlandse bedrijven bleven ook na de inauguratie van de door Hollandse politici vermaledijde Bouterse rustig zaken doen met en in de voormalige kolonie.
Maar hoe broos de politieke verhoudingen zijn, bleek toen out of the blue een volstrekt onschuldige foto op internet verscheen waarop presidentsvrouw Ingrid Bouterse en Koningin Máxima samen een beetje plichtmatig in de lens staarden. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties (VN). De vreemde reacties waren veelzeggend. De officiële instanties aan de Noordzee distantieerden zich van de foto, want Hare Majesteit op de foto met de vrouw van een boefje was not done. Dat politiek Den Haag iets tegen onze president heeft, is voor te stellen. Maar waarom zijn echtgenote, die niet gemoord heeft en geen veroordeling wegens drugshandel op haar naam heeft, zo als ‘besmet’ wordt beschouwd dat er een Hollands potje paniekvoetbal wordt gespeeld, is onbegrijpelijk. Máxima zetten we toch ook niet in de beklaagdenbank omdat haar vader in het verleden op zijn minst sympathiseerde met en geld verdiende aan een moorddadig regime in Argentinië? Maar ja, leg dat die hypocriete Hollandse politici maar eens uit. Die verdringen dat Nederland in het verleden zaken heeft gedaan, en nu nog steeds doet, met regimes die schandalige en bloeddorstige fratsen hebben uitgehaald waarbij Desi Bouterse vergeleken een koorknaapje is: Sadam Hoessein, kolonel Ghadaffi, dictator Soeharto en, nog steeds actueel, de Chinezen die mensenrechten op grote schaal aan de laars lappen. Om maar wat voorbeelden te noemen.
Overzee hebben ze altijd wel een verklaring waarom de Decembermoorden zwaarder wegen dan het opsluiten, mishandelen en nog erger van duizenden tegenstanders en lastpakken. Begrijp mij goed, de schuldigen van de slachtpartij van december 1982 moeten berecht en veroordeeld worden, maar waarom zij grotere slechteriken zijn dan Chinese, Indonesische of Arabische moordenaars en schenders van mensenrechten, ontgaat mij.
Wat echter nog het meest verbazingwekkend was, was de reactie van voormalig journalist Clifton Limburg, tegenwoordig de vetbetaalde persbaas van onze president. Die het onderonsje ook maar niks vond en die de arme VN-ambassadeur Henry MacDonald, maker van de foto, publiekelijk bokte. ‘Het kabinet distantieert zich van de publicatie van de foto’, zo zei hij, zonder uit te leggen waarom. Misschien omdat men al jaren gewend is om te moeten reageren als Nederland iets over ons te zeggen heeft. Het bewijst dat van een normale relatie nog lang geen sprake is.