Parbo dyogo al 66 jaar niet weg te denken uit Suriname – Parbode Sneak Peek
Het straatbeeld wordt er rijkelijk mee gevuld. Mensen gebruiken hun auto na werktijd als barretje en drinken er hun koude welbekende dyogo op. Het is een typisch Surinaams fenomeen, sinds de oprichting van de Surinaamse Brouwerij in oktober 1955. De brouwerij verkoopt 250.000 hectoliter drank per jaar waarvan 100.000 hectoliter dyogo. Dat zijn 10 miljoen dyogo’s per jaar.
Tekst Arjen Stikvoort
Het is een productie die haar weerga niet kent. Toch wil de brouwerij meer lokaal Heineken gaan produceren en haar portfolio uitbreiden met innovatie van onder andere Parbo Radler, sodawater en energy drinks. Want daar zit de groei van de organisatie, zegt directeur Reinoud Ottervanger. En die groei begint net als bij elke productielijn met één simpel flesje.
We namen een kijkje op de werkvloer waar menig mannen- en vrouwenhart harder gaat kloppen.
Met een druk op de knop zet verpakkingsmanager Desmond Main de lopende band in beweging. “Deze machine draait op het vraag-aanbodprincipe. Jaarlijks rollen er tien miljoen flessen, zestien uur per dag, over de band.” Het geluid is klinkend glas dat aan een stuk doorgaat. Zo’n 98 procent van de flessen komt via statiegeld terug in de brouwerij voor hergebruik, legt Main uit. Ze worden ingezameld, grondig ontsmet op 80 graden Celsius en gereinigd, gecheckt, gevuld en van een etiket voorzien. Het bierbrouwen kent een langdurig proces. Het echte brouwen duurt weliswaar maar vier uur, maar het rijpen in grote zilveren silo’s neemt twaalf tot zestien dagen in beslag. Daarna wordt gebotteld. “Het bier is dan kakelvers. En nog geen twee dagen oud als het vanuit de brouwerij bij jou in de ijskast staat”, vertelt CEO Ottervanger met enige trots in zijn stem.
De veiligheid ‒ naar Europese maatstaven ‒ van de brouwerij staat hoog in het vaandel. Bezoekers moeten aan zeer strenge voorwaarden voldoen als ze zich op de productievloer begeven. Het is lopen tussen de markeringen; veiligheidshelm, bril, oordopjes en werkschoenen zijn verplicht.
Lees dit artikel verder in het juninummer van Parbode, ook digitaal verkrijgbaar