Parbode Fact Check
Het nieuwe jaar is alweer even bezig, maar de nieuwjaarstoespraak van president Desi Bouterse blijft nagalmen. Voor de zoveelste maal herhaalde het staatshoofd daarin namelijk zijn intussen welbekende verhaal dat de Surinaamse economie het momenteel zo slecht doet door de gekelderde prijzen van grondstoffen (lees: olie en goud) op de wereldmarkten. Alleen: is dat wel zo? Of komt het toch doordat de regering-Bouterse I de afgelopen vijf jaar veel meer geld heeft uitgegeven dan er is verdiend?
De bewering van Bouterse bestaat uit twee delen. Hij stelt ten eerste dat de prijzen voor grondstoffen wereldwijd zijn gekelderd. Laat daar inderdaad alvast geen twijfel over bestaan. Zo is de goudprijs sinds het hoogtepunt in 2011 op een haar na gehalveerd. Hetzelfde geldt voor de prijs van een vat ruwe olie. Minder dan drie jaar geleden lag die boven de honderd dollar, bij het ter perse gaan van deze Parbode bedroeg die nog net dertig dollar. Wie weet dat goud en olie samen zo’n tachtig procent van de volledige Surinaamse export vertegenwoordigen, begrijpt meteen hoe ernstig die prijsdalingen zijn voor onze schatkist. Wat dat betreft spreekt Bouterse dus de waarheid.
Alleen, dat betekent echter nog niet dat onze regering zelf helemaal geen blaam treft voor de economische malaise waarin we nu zitten. Integendeel, zo beweren verschillende economen. De manier waarop Suriname de afgelopen vijf jaar is bestuurd, heeft er juist toe bijgedragen dat het water ons nu aan de lippen staat. “De prijzen van onze exportproducten zijn inderdaad dramatisch afgenomen, maar dat is niet de reden waarom onze economie er anno 2016 zo slecht voor staat”, vertelt Waddy Sowma, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname. “De overheid heeft de afgelopen tijd gewoonweg veel te veel geld uitgegeven. Zelfs toen onze inkomsten enkele jaren geleden flink toenamen, bleef president Bouterse schulden aangaan. Voor een deel natuurlijk omdat hij de verkiezingen van 25 mei 2015 wilde winnen. Kortom, het bankroet is zijn eigen schuld, en niet het gevolg van een zogenaamde wereldcrisis.”
Lees verder in Parbode, voor een onderbouwd antwoord op de vraag: klopt het wel dat de economie sputtert door de gekelderde prijzen van grondstoffen?