Parbode Magazine Sneak Peek: Afro-Surinaamse muziek
Over cultuurelementen van de Afro-Surinaamse muziek is veel onderzocht, vastgelegd en gepubliceerd in de vorm van proefschriften, boeken en verhalen. Toch dreigt ook veel verloren te gaan als er niet wordt ingegrepen door kenners. Liesbeth Peroti, Siegmien Staphorst en Ernie Wolf maken zich sterk om hun kennis over te dragen aan jongeren.
“Alleen wanneer je weet waar je vandaan komt, ken je de waarde”, begint Siegmien Staphorst, voorzitter van de organisatie voor gemeenschapswerk Na Afrikan Kulturu fu Sranan (NAKS). Ze vertelt over het cultureel erfgoed-project van NAKS, dat in juli 2015 van start is gegaan. “In opdracht van het directoraat Cultuur hebben we een seminar georganiseerd om verschillende Afro-culturele onderdelen bespreekbaar te maken. Samen hebben we de informatie geïnventariseerd, en vijf werkgroepen gevormd die verder onderzoek zullen doen naar de Afro-Surinaamse cultuurelementen binnen de maatschappij.”
Aan de groep Muziekstijlen, dansstijlen en theater draagt pianiste, zangeres, muziekpedagoog en producent Liesbeth Peroti (47) bij door het onderzoek dat zij begon naar de Sokopsalm-zangstijl. Ze werd ongeveer vier jaren geleden op verzoek van NAKS gevraagd een module te verzorgen tijdens de cursussen Singineti, toen ze iets opmerkelijks ontdekte. “Ik deed een analyse van liederen die worden gezongen tijdens het gedenken van overledenen. Het viel op dat letterlijk alle liederen westers zijn. Niet alleen Nederlandstalige als Lieve moeder, maar zelfs liederen in het Sranan zoals Janda Na Da Kondre zijn door westerlingen geschreven.”
Volgens Peroti is de Afro-Surinamer voornamelijk Europees opgevoed en heeft zo weinig tot niets meegekregen van de eigen roots. “Ik had zoiets van: er zullen toch ook Afrikaanse liederen zijn om dierbaren te gedenken”, vertelt ze. En ze had gelijk: de Afrikaanse liederen die daarin passen zijn de Sokopsalms. Als onderdeel van die studie waarmee ze nog bezig is, stelde ze een sokopsalm-liederenbundel samen, die gebruikt zou kunnen worden op onder andere singineti-bijeenkomsten, maar ook op tal van andere momenten.
Lees verder in de augustuseditie van Parbode. Nu in de winkel!