Parbode Magazine Sneak Peek: Palmolie-industrie
Al jaren bevindt de palmolieproductie in ons land zich in een grijs gebied. Ondanks allerlei mooie plannen, is er de afgelopen twintig jaar geen druppel olie geproduceerd. Volgens sommigen ligt er nu dan toch echt een overeenkomst klaar om ondertekend te worden. Andere partijen zeggen daarentegen dat ook dit project in de ijskast ligt. Wat is er waar?
In elk geval ging het lange tijd goed met de oliepalm in Suriname. Er waren zelfs plannen voor de export van lokaal geproduceerde of verwerkte palmolie viaCuraçao; de zogenaamde Landen en Gebieden Overzee-route (LGO)naar de Europese gemeenschappen. Daarbij werd gedacht aan eenjoint venturemet een Maleisische maatschappij, om dit plan groots aan te pakken. Daarbij zou ruwe palmolie uit Maleisiëworden geïmporteerd, lokaal worden verwerkt en vervolgens weer worden uitgevoerd. Maleisië, toen al marktleider, zou inkomen met technologie, kapitaal en ruwe grondstof. De rest zou Suriname doen, of zou in Suriname worden gedaan.
Het werd een van de vele projecten die niet van de grond kwamen, en lijkt een voorbode van de verdere toekomst van de palmolieproductie. De speerrotziekte, die de aanplant teVictoria, Phedra, en Patamaccabijna wegvaagde, en later de Binnenlandse Oorlog, maakten een eind aan de florerende oliepalmcultuur in Suriname. In 1996 werd de productie opgeheven.
De afgelopen jaren is er een aantal nieuwe projecten voor palmolieplantages geopperd. Naast de ambities voor het hergebruik van de plantages in Victoria, Phedra en Patamacca, waren er ook plannen om nieuwe plantages te vestigen in Apoera, Mariënburg en het district Para. Al sinds 2004 zijn er door verschillende bedrijven projecten ingediend bij de overheid om de productie van palmolie weer van de grond te krijgen.
Parbode brengt de geschiedenis en huidige situatie van de palmolie-industrie in kaart. In het magazine van september!