Parbode Sneak Peek – Een knobbel, wat nu? Leven met kanker in Suriname
In Suriname verliezen we elk jaar ongeveer 280 mensen aan kanker en krijgen we naar schatting 1850 nieuwe gevallen van deze ziekte erbij. Vrij veel voor een bevolking zo klein als de onze. Toch lijkt er niet veel voorlichting te zijn ter preventie van deze ’takru siki’. Parbode sprak ervaringsdeskundigen Meriam May en Audrey van ’t Kruys, en van de Surinaamse Kankerpatiënten Vereniging, Purcy Olivieira.
In Suriname richten verschillende organisaties zich op de opvang van en zorg voor kankerpatiënten. Een daarvan is de Surinaamse Kankerpatiënten Vereniging (SKV), waarvan Purcy Olivieira al twee jaar voorzitter is. Dat er meerdere organisaties zijn die zich richten op kankerpatiënten is goed, maar heeft ook een nadeel, meent Olivieira. Het betekent dat er versnippering is, niet alleen van financiën, maar ook van kennis. De SKV-voorzitter haalt tevens aan dat elk van de ziekenhuizen een eigen oncologie-afdeling heeft of die aan het opzetten is. “Ik denk dat het beter is om een kankercentrum te hebben waar men alles onder een dak kan vinden.” Daarnaast is hij voorstander van een preventieve aanpak, waarbij het geven van voorlichting van eminent belang is. “Ziektes zoals kanker, maar ook diabetes, kunnen met 60 procent teruggebracht worden met behulp van een gezonde levensstijl. Probleem bij ons: voorlichting.” Olivieira vindt dat daar een belangrijke rol voor de overheid is weggelegd, omdat door middel van wetgeving een aantal zaken vastgelegd kan worden.
Er zijn volgens hem verschillende manieren om vanuit de overheid preventieve maatregelen te treffen. Strengere tabakswetgeving zou kunnen bijdragen aan het terugdringen van het aantal gevallen van longkanker. Maar ook strengere milieuwetten met betrekking tot landbouw en het gebruik van pesticiden.
Verder lezen? Het hele artikel is te lezen in het novembernummer van Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.