Parbode Sneak Peek – Fact Check: ‘Zelfs in Haïti gaat het beter dan in Suriname’
Suriname is een land van wilde verhalen. Op straat, in de krant, in het parlement: de ene ronkende bewering volgt de andere tori op. Maar kloppen die ook? Parbode onderzoekt elke maand een stelling.
Deze maand: ‘Zelfs in Haïti gaat het beter dan in Suriname’
Aanleiding?
Tijdens het werk, in de supermarkt, op de radio… Waar je ook komt, er is al maandenlang maar één gespreksonderwerp dat iedereen écht bezighoudt. U raadt het al: de economische crisis. En al voelen onze 51 parlementsleden het dankzij hun riante salaris heel wat minder hard in hun zakken dan wij, ook zij hebben er de mond van vol. De oppositie doet er alles aan ons ervan te overtuigen dat het allemaal de schuld is van president Desi Bouterse en zijn regering, terwijl de coalitieleden er rotsvast van overtuigd blijven dat alle ellende komt door de lage wereldmarktprijs van olie en goud – onze belangrijkste exportproducten. Zoals steeds ligt de waarheid ergens in het midden, maar naar die waarheid zijn onze politici natuurlijk maar in mindere mate op zoek. Zij willen in de eerste plaats het volk achter zich krijgen.
Zo ook Chandrikapersad Santokhi, sinds 2011 voorzitter van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP), op afstand de grootste oppositiepartij. Enkele weken geleden nam Santokhi het woord tijdens een vergadering van de VHP, waar hij opnieuw hard uithaalde naar de regering. ‘Suriname is met een inflatie van 64 procent het op twee na armste land op het westelijk halfrond. Zelfs in Haïti gaat het beter’, zo klonk het. Een onderzoek meer dan waard.
Verder lezen? Het hele artikel is te lezen in het novembernummer van Parbode.