Hosselen tijdens de crisis – Parbode Sneak Peek
Surinamers zijn zo’n 68 procent armer geworden, stelde DNA-lid Chandrikapersad Santokhi eind juni in De Nationale Assemblée. De hoge koers en lage salarissen gaan mensen niet in de koude kleren zitten. Waar velen eerst goed of net konden rondkomen, moet men nu creatief zijn om het hoofd boven water te houden. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor om te hosselen, met als gevolg dat hun leven bijna alleen maar bestaat uit werken.
Hosselen is een logisch gevolg van de economische crisis, stelt Waddy Sowma, econoom en ondervoorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname. Een goede manier om te overleven, maar dan wel alleen op de korte termijn. “Ik kan me goed voorstellen dat steeds meer mensen meerdere baantjes zoeken om snel geld te verdienen. Maar dit is niet lang vol te houden. Op langere termijn is het goed om te investeren in de eigen ontwikkeling. Bredere kennis en ontwikkeling zorgt ervoor dat mensen een beter betaalde baan krijgen. Nu zijn mensen afhankelijk van baantjes met een laag salaris”, betoogt hij tijdens een gesprek met Parbode.
Hij raadt mensen aan om een (andere) opleiding te doen, te kijken naar andere sectoren, en om een kleine business te starten in een sector waarin schaarste is. “Mensen moeten creatief zijn. Op die manier zou hosselen op langere termijn niet nodig hoeven zijn. De financiële crisis zal nog minstens een aantal jaren voelbaar zijn in het land. De prijzen zullen nog hoger worden dan nu”, vertelt de econoom.
Maar een (andere) opleiding genieten in deze tijden om een betere baan te krijgen, is niet voor iedereen weggelegd. Sommige afgestudeerden met een bachelor- of masterdiploma solliciteren zich suf, maar komen niet aan een baan. Snel een bescheiden baantje vinden om op korte termijn een rekening te betalen, gaat in deze tijden ook niet gemakkelijk.
Parbode sprak met drie mensen die door de komst van de crisis genoodzaakt waren een extra baan te zoeken, en nu een 65- tot 80-urige werkweek hebben.
Verder lezen? Het hele artikel is te lezen in het oktobernummer van Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.