Parbode Sneak Peek – Krishna Mathoera: ‘Overheid rigoureus ordenen’
Krishnakoemarie Hussainali-Mathoera (53) verraste anderhalf jaar geleden vriend en vijand toen ze haar baan als politiecommissaris opzegde om een succesvolle gooi te doen naar het lidmaatschap van De Nationale Assemblée (DNA). In een exclusief vraaggesprek met Parbode zet ze uiteen hoe het politieke avontuur haar tot nu toe is vergaan. Ook geeft ze een vlijmscherpe analyse van het doemscenario dat boven ons land hangt als het roer niet omgaat.
Het is in het haast afgelopen jaar hard gegaan met de verpaupering en verloedering die razendsnel om ons heen slaan. Politica Mathoera oogt zorgelijk als ze op het terras van haar woning, niet ver van de denkbeeldige grenslijn tussen de hoofdstad en de Saramaccapolder in Wanica, een stapel paperassen geconcentreerd doorneemt. Ze had zich haar intrede in de politiek heel anders voorgesteld. De prangende actuele issues die in de samenleving spelen, lijken politiek Suriname inmiddels helemaal boven het hoofd te stijgen. Mathoera blijft vanuit de oppositie naarstig oplossingen aandragen, maar stuit op de eeuwenoude Surinaamse kwaal dat degenen die aan de macht zijn, nergens oog en oor voor hebben.
“Ik wilde mijn carrière eigenlijk afsluiten bij de politie. Maar als je naar het grotere plaatje kijkt, dan zie je dat er veel onrecht is in de top van de samenleving. De vraag komt dan: wat doe je ertegen? Ik zag dat de enige manier om dit te veranderen vanuit de politiek was”, vertelt de voormalige politiecommissaris. Mathoera, alleenstaande moeder van drie volwassen kinderen, stemde vorig jaar dan ook in toen ze benaderd werd om zich voor de verkiezingen op DNA-niveau kandidaat te stellen namens de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP). Mathoera wil vooral strijden tegen onrecht, en bewerkstelligen dat goed en integer bestuur prevaleert boven anarchie, waardoor rechtvaardige kansen gecreëerd worden voor brede lagen van de samenleving.
“Een samenleving heeft een eerlijke en oprechte overheid nodig. Een regering die op effectieve en efficiënte wijze de bevolking beschermt. Die burgers kansen biedt zich te ontwikkelen in een stabiele en geordende samenleving waarin eenieder een goed leven kan hebben. De eerlijkheid en oprechtheid van politieke leiders is echter steeds onder druk, waardoor het vertrouwen in de politiek ernstig is aangetast. Gesjoemel met gronden en vriendjespolitiek maken dat sommigen heel rijk worden, en dat delen van het volk armer worden. Wat je nu ook in Suriname ziet, is dat het ‘s lands bestuur niet in staat is geweest economische stabiliteit te creëren.”
Verder lezen? Het hele artikel is te lezen in het novembernummer van Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.